26 Април 2024 г. Петък

В кампанията ГЕРБ и ДПС ще говорят за стабилност, БСП се обръща срещу бившия си партньор

2014-09-05 10:06:44

Фотограф: Надежда Чипева, КАПИТАЛ

Предизборната кампания за предстоящия предсрочен парламентарен вот официално започна днес. За разлика от евроизборите, когато седмици преди началото й партиите обявяваха кандидатите си, международните гости и основните послания, този път някои от основните формации чакаха последния момент. Кандидатите се регистрираха в последния ден, а някои партии ще открият кампаниите си едва в средата на месеца.

Както и при предишни избори, всички обещават да водят позитивна кампания – и въпреки това не пропускат да подхвърлят по някоя дума за политическите си опоненти.

От ГЕРБ ще говорят за стабилност и ще слушат Веселин Маринов

Шефът на предизборния щаб и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов вече неведнъж изтъкна, че основната цел на партията е спечелването на пълно мнозинство. Затова в кампанията кандидатдепутатите ще обясняват, че е нужно стабилно управление, което да гарантира икономически растеж и подобряване на институциите. Такъв е и лозунгът на ГЕРБ за изборите - "Стабилна България – време е".

Кандидатите ще изтъкват, че последната една година е била изгубена от управлението на кабинета "Орешарски", и ще обещават ключови инфраструктурни проекти по места. Сред основните послания на партията ще е и това, че прозрачността трябва да измести задкулисието от управлението. "При нас няма нужда от въпроса "Кой?", защото е ясно кои сме, ясно е кой носи цялата отговорност за всичко сторено и несторено", каза при представянето на предизборната програма на ГЕРБ евродепутатът Томислав Дончев, който сега не е сред кандидатите за депутати.

Както и в предишни години, кампанията на ГЕРБ ще се финансира изцяло от партийната субсидия, без дарения. Кандидатите ще обикалят изборните си райони и ще се срещат с хората, а лидерът Бойко Борисов и заместникът му ще обиколят цялата страна. В концерти във всички областни градове ще участват Веселин Маринов и ансамбъл "България". На концертите лично Борисов ще представя водачите на листите.

За кампанията IT екипът на партията е подготвил мобилно приложение – когато избирателят насочи смартфона си към плакат на ГЕРБ, той ще показва видеоклип с предизборни обещания. Целта на интерактивната кампания била да достигне до много избиратели и да провокира младите, модерни, образовани хора да гласуват. Ще се разчита на агитация в социалните мрежи, където ще има и отделна кампания за повишаване на избирателната активност. Ще има и "триизмерни плакати" с лика на Борисов, подобни на стереокартичките в миналото – когато някой застане пред тях и се мести встрани, погледът на партийния лидер го следва.

БСП – с евтина кампания и много приказки срещу ДПС

БСП влиза в кампанията като големия губещ от предишното управление. Сега социалистите обявяват, че ще се борят за изборна победа, но се държат, сякаш се подготвят да бъдат в опозиция. Изтъкват, че са се опарили от коалицията с ДПС, и предричат сближаването й с ГЕРБ след изборите.

Няма да говорим за различията си с ДПС, освен ако не бъдем питани, но те са очевидни – когато трябваше да се спасява страната от банковата криза, само ние се държахме отговорно и предотвратихме катастрофа, за разлика от ГЕРБ, ДПС и централната банка, каза пред "Дневник" медийният секретар на социалистите Антон Кутев. И призова "ако има заговор на ДПС с ГЕРБ, да си кажат".

В четвъртък Мая Манолова също атакува доскорошния коалиционен партньор на левицата. Тя изрази увереност, че в Кюстендил, където водач на листата на ДПС е ромският лидер Александър Методиев, известен като Бат Сали, ще има купуване на гласове, и призова вътрешния министър да се бори с тази порочна практика. "Той е гастрольор в Кюстендил, дори в ромския квартал не го познават", каза тя и добави, че ДПС прави обикновено 400 – 500 гласа в цялата Кюстендилска област.

В кампанията БСП ще разчита на традиционните послания – че при лявото управление ще се повишат доходите и ще намалее безработицата. Кандидатите на левицата ще обясняват, че никога, когато Бойко Борисов е на власт, доходите не растат.

След като отделиха близо 2 млн. лв. за евроизборите и дадоха най-много пари за медийно отразяване, този път социалистите уверяват, че ще имат евтина кампания. Откриването й е днес в една от малките зали на НДК, "без песни и танци" по думите на Кутев, а спестените пари щели да отидат за пострадалите от наводненията в Мизия.

Концерти в следващия месец не са предвидени, но кандидатите по места могат да организират. Ръководството на партията ще се включи в срещите с избирателите в цяла България. Заедно с председателя Михаил Миков страната ще обикаля и дългогодишният лидер Сергей Станишев.

ДПС пак ще търси разбирателство

От ГЕРБ упорито отричат възможност за коалиция с ДПС, но партията на Лютви Местан е готова на сътрудничество. Вечният балансьор във властта влиза в кампанията с послания за разбирателство, за да се стабилизира държавата.

Има партии, с които ДПС има съществени идейни и ценностни различия и с които няма как да води диалог, но сред тях не са БСП и ГЕРБ, отбеляза преди дни във Велико Търново водачът на тамошната листа Камен Костадинов.

"Няма да има говорене за миналото, няма да има изтъкване на времена. Ще се говори какво трябва да се направи – разбирателство между партиите и лидерите, така че да може с национално отговорно правителство", каза пред "Дневник" новоназначеният партиен говорител Кристиян Коев, участник във февруарските протести миналата година.

ДПС ще говори за стабилност, за да има отговорност и към бизнеса, и към редовия гражданин – не война, не негативизъм, не реваншизъм, каза още той. Мотото на кампанията е "Свободата е в теб", а партията не бърза с официалното откриване. Програмата също няма да бъде обявявана шумно.

Бареков – срещу големите противници, малките не са му интересни

Коалицията "България без цензура" около едноименната партия на бившия телевизионен водещ Николай Бареков открива кампанията си днес в Стара Загора. Въпреки подозренията, че след развалянето на отношенията между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски свързваният с тях Бареков ще остане без финансиране, той отново ще организира концерти с трупата на Нешка Робева и срещи с хората из цялата страна. Финансирането ще е от дарения и от субсидията на партията на бизнесмена Христо Ковачки "Лидер", която влезе в коалицията преди две седмици.

Сред основните послания на новия политик, който се обявява ту за ляв, ту за десен, а при създаването на партията си – за центрист, ще бъде борбата с безработицата. Бареков вече обяви, че има работеща програма за създаването на 1 милион работни места за 8 години.

Като основни опоненти в кампанията бившият телевизионен водещ определи "партиите на статуквото" - БСП, ДПС и ГЕРБ, които със сигурност влизат в парламента. Пред "Дневник" той заяви, че няма намерение да се занимава с по-малките формации, за които не е сигурно дали ще влязат – коалицията около НФСБ "Патриотичен фронт" и Реформаторския блок. Въпреки това във Варна, където е водач, трябвало да обясни на избирателите си, че вторият в листата на Реформаторите Касим Дал е "агент на турското разузнаване и работи за Ердоган". Бареков определи като цел привличането на патриотичния вот.


Реформаторите ще убеждават избирателите си, че основната борба е за правова държава и че решенията зависят от хората, за които те гласуват. Не е изключено много от кандидатите да водят кампания за преференция – за парламентарните избори отбелязването на предпочитание за определен кандидат в бюлетината може лесно да размести по-задните позиции в партийните листи. Бившият председател на СДС Мартин Димитров, който е трети в един от столичните райони, вече започна преференциална кампания за себе си с видеоклип и рекламни материали в социалните мрежи.

Очаква се всеки от водачите на листите сам да избере акцент от предизборната програма, на който да наблегне. Лидерът на СДС Божидар Лукарски, който води една от листите в София, ще наблегне на правосъдието и вътрешния ред.

Началото на националната кампания ще бъде в средата на месеца, заедно с конгреса, на който трябва да бъде избран председател на блока. Реформаторите смятат да организират концерти в някои градове, а сред съставите, които ще свирят на тях, е рокгрупата "Фондацията".

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати