25 Април 2024 г. Четвъртък

Чобанов за листите на ДПС, БСП и КТБ

2014-09-03 13:10:31

БСП да спре да ме използва като удобното оправдание. За това призова в ефира на Нова телевизия бившият финансов министър Петър Чобанов.

По този начин той отговори на Таско Ерменков от "червената партия", който го обвини за това, че е прокарал и въвел такса "ВЕИ" - средствата, от която сега трябва да се връщат. Финансистът припомни, че спорната такса е била предложена от "Атака" и гласувана от парламента. 

Участието в листите на ДПС

Чобанов ще води две от листите на ДПС за предстоящите избори. По този повод той обясни, че че скоро не се е чувал с хора от "червената партия" и пренасочи към тях евентуални въпроси дали се сърдят за решението му. Освен това от лявата партия не го били търсили за оставане в техните листи.

Финансистът се е включил в предизборната кампания след предложение от страна на лидера на движението Лютви Местан. Впоследствие бившият министър помислил и решил, че е готов да се занимава с политика още известно време. Най-малкото защото според него мандатът на предишното правителство е приключил без време.

Чобанов отрече да се е разочаровал от икономическите експерти на БСП. Той допълни, че в ДПС решили да задълбочат гражданската си квота и затова го поканили в квотата си.

Делян Пеевски

Петър Чобанов обясни, че се е запознал със сина на Ирена Кръстева в рамките на предишния парламент. Двамата в момента се срещали и обсъждали предизборната кампания на ДПС.

Засегнато беше и участието на Пеевски в ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ). Според бившия министър Пеевски няма как да е отговорен за управлението и финансовото здраве на институцията. Чобанов все допусна, че бившият шеф на ДАНС може и да носи все пак отговорност, но до нея трябвало да се стигне "след поредица от сложни разсъждения".

Финансистът беше категоричен, че знае много малко за спора между бившите партньори Пеевски и Цветан Василев.

КТБ

Ликвидната криза в КТБ се разви за една седмица, категоричен беше Чобанов. Според него от мениджъмнта на банката първоначално са твърдели, че могат да се справят и сами.

На твърденията, че не е направил достатъчно когато е бил министър, финансистът обясни, че отговорността за случилото се носи от БНБ и подуправление "банков надзор". Той добави, че се е опитвал да намери решение и е бил против въвеждането на банкова ваканция.

Бившият министър коментира по-нататък, че по негово време е било спазено правилото за диверсификация на държавните средства в една банка и нарушения в този смисъл не е имало.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати