19 Март 2024 г. Вторник

Разследват тримата лекари, заблудили съда за здравето на Ценко Чоков

2018-12-19 09:44:34
Трима лекари се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков.

Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка. Магистратите го пуснаха под домашен арест след тройна съдебномедицинска експертиза, припомня "24 часа".

Вместо да стои вкъщи обаче, Чоков бе хванат от полицаи да се забавлява в ресторант в кв. “Драгалевци”. Те го засекли на маса в понеделник, малко след като си поръчал храна и вино. Нямало и помен от старите му болежки, които го измъчваха, докато бе в килията. По-късно снимки от заведението, в което Чоков е вечерял с още двама, изтекоха и в медиите.

Веднага след това апелативната спецпрокуратура отправи искане до съда Чоков да бъде върнат зад решетките. Той трябвало да стои вкъщи на адрес в Студентски град. В деня, когато униформените хванали Чоков в ресторанта, той имал разрешение да посети зъболекар, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Разрешението обаче не включвало посещение на кръчми.

Бившият кмет е осъден на първа инстанция на 4,6 г. затвор за отвличане, побой и палеж на 2 коли. По делото с него подсъдими са и още 7.

На 26 септември т.г. апелативните спецсъдии Георги Ушев, Красимира Костова и Магдалена Лазарова освобождават Ценко Чоков под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние. Съдът се позовава на тройна експертиза, според която Чоков страда от много заболявания - диабет, язви, диабетна полиневропатия и дискова херния. Освен това наскоро претърпял операция, а му предстояли и други.

Друга назначена експертиза през ноември казва дори, че делото срещу Чоков трябва да спре, тъй като той не може да участва адекватно в него заради състоянието си.

Двете експертизи са изготвени от вещите лица д-р Надер Омар ал Халил, д-р Владимир Велинов и д-р Румен Милошов, научи “24 часа”. Първият е медикът, който е препоръчал на съда спиране на делото. И тримата се разследват от районната прокуратура в София “за съзнателно даване на невярно заключение за здравословното състояние на Ценко Чоков пред съд”.

За да се избегне натиск срещу свидетели, магистратите са разпоредили Чоков да е задържан в апартамент в Студентски град, а не в Галиче. МВР следи дали домашните арестанти си стоят вкъщи. По закон не е уточнено колко пъти полицаи посещават задържания, но това става без предупреждение.

“Домашният арест се използва предимно за болни, които не могат да престояват в следствения арест”, коментира Арнаудова. Адвокатът на Чоков Иво Найденов не отговаряше на мобилния си телефон.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати