19 Март 2024 г. Вторник

Евродокладът е "снимка" на последните 10 години, според Лозан Панов

2017-01-26 12:10:53

Евродокладът за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка несъмнено отразява всичко случило се през последните 10 години. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов преди днешното заседание на ВСС.

 

Дипломатичният език на Брюксел е заменен с конкретни препоръки. Те очертават пътя, който ние трябва да извървим в краткоскрочен и дългосрочен план. От нас самите зависи от тук нататък докладът, който се очертава да бъде в края на годината, как ще изглежда, каза Панов и припомни, че предстои изборът на членове на ВСС и изборът на председател на Върховен административен съд (ВАС).

В доклада изрично се отбелязва нещо много важно - непрозрачният избор на административни ръководители, заяви Панов и припомни заседанието на Съдийската колегия на ВСС, на която бе отхвърлена кандидатурата на Албена Ботева за временен шеф на СРС.

 

"Без значение е какво ще каже един кандидат, забележете - магистрат, посочен от своите колеги да изпълнява длъжността за кратък период от време, да осигури необходимата приемственост в един проблемен съд, какъвто е СРС, няма значение какви стратегии и програмни документи ще пишем, когато във ВСС по важни въпроси - кариерно израстване и избор на административни ръководители се взимат решения, в които надделява егото на членовете на ВСС. Колегата Ботева беше изслушана, но нямаше абсолютно никакво значение какво ще каже тя. Очевидно колегите бяха взели предварително решение тя да не бъде гласувана, каза Панов.

Той се обърна към всички магистрати, че за реформа в съдебната система е необходима осъзната голяма критична маса. И проблемът с избора на административни ръководители, и проблемът със съдебната карта, който е посочен в доклада, е въпрос на непопулярни решения. Те се взимат чрез диалог, чрез предложения от самите магистрати, заяви шефът на ВКС.

Докато в магистратската общност витае дух на страх - било то от административен ръководител, било то от ВСС - няма как да се получи реформа, категоричен е Лозан Панов.

Провеждането на изборите и начина, по който това ще се направи, публичността не само на кандидатурите, но и на оценяване на техните качества, анализът на бъдещите концепции наистина ще посочи дали съдебната система стои стабилно по пътя на реформата или ще преповторя миналото. "Трудно ми е да прогнозирам", призна председателят на ВКС.

Той припомни, че в доклада на ЕК има моменти, които показват външни влияния върху ВСС. Ако това се случи, това неминуемо ще се отрази на следващия доклад. Казвам, че в доклада се очертава пътеката, по която ако ние искаме да вървим, за да постигнем резултат, трябва да го направим. Ако се повтаря всичко това, на което сме свидетели, трудно е да се прогнозира, категоричен е Панов.

Евродокладът идва в момент, когато България е в избор на служебен кабинет. По-голямата активност и възможността магистратите да дадат своята позиция ще бъде един от пробните камъни дали има достатъчно критична маса и дали колегите магистрати искат да живеят в това състояние на съдебната система, смята висшият магистрат.

 

На обяд съдиите от СРС ще протестират отново. Те негодуват срещу решението на Съдийската колегия на ВСС да не подкрепи издигнатата кандидатура на магистрат Албена Ботева за временен шеф на СРС.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати