25 Април 2024 г. Четвъртък

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

2017-01-25 13:12:50

Не може да се заключи, че на този етап показателите са изпълнени в задоволителна степен. Националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение. Това се казва в Доклада за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

 

През последните десет години цялостният напредък не беше толкова бърз, колкото се очакваше, и продължават да съществуват редица значителни предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, гласи мнението на експертите.

Новото правителство ще трябва да доведе реформата до сигурни необратими резултати. Ето защо в настоящия доклад не може да се заключи, че на този етап показателите са изпълнени в задоволителна степен, е заключението на експертите, писали документа.

Могат да се набележат ограничен брой ключови препоръки, които да очертаят пътя към временното прекратяване на наблюдението по отделни показатели, а след това и към приключването на процеса по Механизма за сътрудничество и проверка.

Комисията счита, че целите на мониторинга могат да се постигнат чрез изпълнението на препоръките, които са описани в документа. Темпът на процеса ще зависи от това колко бързо България ще съумее да ги изпълни необратимо.

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки. Изпълнението им ще бъде оценено в края на тази година.

 

В документа се признава, че реформата на прокуратурата е област с много чувствителен и сложен характер в България. "Прокуратурата в България е част от съдебната власт и е независима от изпълнителната власт. Същевременно тя играе основна роля не само в наказателното производство, но и в контрола върху администрацията в по-общ план. Тази липса на разграничение между нейните функции и тези на изпълнителната власт често засилва съмненията за неправомерно влияние и критиките по отношение на липсата на цялостна отчетност на прокуратурата", пишат експертите.

 

Припомняме, именно правомощията на прокуратурата и променените в последния момент реформи в съдебната власт бяха мотив бившият правосъден министър Христо Иванов да подаде оставка.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати