Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 27
Начало arrow Политика arrow Държавния глава - Насрочва избори, назначава посланици, опрощава задължения...

Държавния глава - Насрочва избори, назначава посланици, опрощава задължения...

  Print E-mail
2016-11-13 08:00:28
източник: dnes.bg

Днес ще бъде избран петият президент на България. На балотажа един срещу друг се изправят кандидата на БСП, издигнат от инициативен комитет Румен Радев, и този на ГЕРБ, в лицето на Цецка Цачева.

Държавният глава и неговото вице се избират чрез пряк вот за срок от пет години.

Сред правомощията на президента, разписани подробно в Конституцията, е да насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление, както и да определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание.

Той отправя обръщения към народа и парламента, сключва международни договори, обнародва законите, утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет, назначава и освобождава от длъжност посланиците ни и постоянните представители на България при международни организации по предложение на правителството и приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в страната.

Президентът награждава с ордени и медали, дава българско гражданство и лишава от него, като това правомощие може да възложи и на вицепрезидента, както и това да предоставя убежище.

Държавният глава може да помилва осъдени, като това право също може да прехвърли на вицепрезидента си.

Президентът може да опрощава несъбираеми държавни вземания и да наименува обекти с национално значение и населени места.

Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Той назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет.

Президентът оглавява Консултативния съвет за национална сигурност и обявява обща или частична мобилизация по предложение на Министерския съвет.

Президентът може да наложи вето на закон и така да го върне в Народното събрание за ново обсъждане.

След парламентарни избори президентът, след консултации с парламентарните групи, възлага на кандидат за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател. Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на правителство, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори.

Въпреки детайлно разписаните правомощия на президента се оказа, че все пак в Конституцията има пропуски.

Така че най-вероятно ще се наложи Конституционният съд да трябва да се произнесе по процедурата за назначаване на служебно правителство от президента Росен Плевнелиев и насрочването на парламентарни избори, ако премиерът Бойко Борисов реши да подаде оставка, както се закани, ако Цачева загуби вота.

Мандатът на сегашния държавен глава изтича след по-малко от 3 месеца - на 22 януари 2017 г. и затова Плевнелиев не може да разпусне парламента, въпреки че има право да назначи служебен кабинет.

При оставащи по-малко от 3 месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание, гласи чл. 99, ал 7 от Конституцията. Може обаче да назначи служебно правителство. Това е разяснено и в решение на Конституционния съд от 1992 г. То е взето по искане на 51 депутати, след като падна правителството на Филип Димитров след неуспешен вот на доверие.

Решението разглежда правомощията на президента, парламента и служебния кабинет при невъзможност да бъде съставено редовно правителство. Съставеното в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да е разпуснат парламентът, предвижда решението на КС.

За разлика от другите служебни кабинети този ще подлежи на парламентарен контрол, но пък не може да му се иска вот на недоверие. В същото време обаче избори не могат да се проведат без да е прекратен мандатът на действащото Народно събрание, което би могъл да направи новоизбраният президент.

В Конституцията и решението на КС от 1992 г. обаче няма яснота какво се случва със служебното правителство, назначено от стария президент при встъпването в длъжност на новия, обясни бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Емилия Друмева.

В решението от 1992 г. е предвидено правото на президента да променя структурата и състава на служебния кабинет по всяко време от неговото съществуване. Не е изяснено обаче дали това право се прехвърля на следващия президент и дали той може да назначи следващо служебно правителство с указа си за разпускане на Народното събрание.

Съществува както тезата, че новият президент ще трябва да направи нови избори със завареното служебно правителство, така и че би могъл да си назначи свой кабинет, който всъщност да проведе предсрочните избори.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?