27 Април 2024 г. Събота

Къса бюлетина за балотажа. Как да гласуваме?

2016-11-13 07:54:31
Днес българските граждани избират президент и вицепрезидент на страната.
На балотажа ще гласуваме в 12 418 секции, като в тази цифра не са включени секциите, които ще бъдат образувани в специализираните заведения, съобщиха от ЦИК.

Новият президент на България ще бъде избран между независимия и подкрепян от БСП кандидат Румен Радев и кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

На първия тур с резултата 25,45% води кандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова пред кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева-Пламен Манушев, които имат 21,97 на сто от гласовете, според 100-процентова извадка на обработените секционни протоколи в РИК.

Общо 325 секции ще има в чужбина за балотажа и те ща са в 71 държави.

Във Великобритания секциите са най-много - 53, в САЩ и в Турция са по 35 - максимално допустимите за страни извън ЕС, съгласно Изборния кодекс.

Гласуването на балотажа ще започне в 7 часа на 13 ноември и ще продължи до 20 часа на същия ден. В секциите, пред които има чакащи хора, изборният ден може да бъде удължен до 21 часа.

На балотажа ще има само една кутия за гласуване, защото няма да се гласува за референдум и това би трябвало да ускори процеса. Начинът на гласуване е същият - само със знака "X" или "V" със син химикал, в границите на квадратчето.

Бюлетината обаче ще бъде по-къса. Освен квадратчета за двамата кандидати за поста – Цецка Цачева и Румен Радев, ще им и квадратче "Не подкрепям никого".

За разлика от първи тур обаче, протестният вот от него няма да има значение при изчисляването и определянето на резултатите. Причината е фактът, че за победител се взима този претендент за "Дондуков" 2, който е събрал повече гласове.

Важно е да се знае, че номерата, с които кандидатите ще се явяват на балотажа си остават същите, както и на първи тур.

И този път гласуването е задължително, но санкция за негласуване на практика няма, тъй като при два пропуска на един и същи по вид избори негласувалият може да бъде изтрит от избирателния списък и после да се допише отново в него.

Своя вот за президент и вицепрезидент могат да дадат 6 834 278 души - те са навършили 18 години, не са лишени от свобода и не са поставени под запрещение.

Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои.

Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя само веднъж.

Избирателят трябва да проследи, че сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис "Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на СИК.

На вота е забранено:

Предварително раздаване на изборни книжа и материали.

Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.

Гласуването извън изборното помещение, с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Присъствието в кабината за гласуване на други лица, освен избирателя, с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.

Присъствието на други лица, извън гласуващите в момента избиратели, на разстояние по-малко от 3 метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.

Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лева.

Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия, по начин, който позволява да се види начина на гласуване.

Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати