26 Април 2024 г. Петък

КЗК обвини 6 вериги бензиностанции за участие в картел

2016-10-11 06:58:43

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на шест дружествата обвинения за картелно споразумение при търговията с горива.

Става въпрос за „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД.

Според КЗК те са влезли в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество, което поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната.

Това е нарушение по чл.15 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и чл. 101 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).

От Комисията посочват, че след направен икономически и правен анализ са открили доказателства, че шестте фирми са имали ценово сътрудничество и обмен на информация, с които са имали за цел да предотвратят конкуренцията на пазарите на търговия на дребно с бензин и дизелово гориво в страната.

Установяването на сътрудничество и единодействие между посочените дружества води до елиминиране на конкуренцията, което премахва естествените механизми на свободния пазар и въздейства неблагоприятно върху икономическата среда и интересите на обществото.

Определението не подлежи на обжалване. Ответните страни и молителят имат право на достъп до материалите по преписката и право в срок от 30 дни да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения.

Припомняме, Комисията за защита на конкуренцията се самосезира за наличието на картел в търговията с горива преди седем месеца. Още тогава обаче обществото беше предупредено, че доказването на картелно споразумение е изключително трудно.

В рамките на производството бяха извършени поредица проверки на място в офисите на основните дистрибутори на горива на дребно. Самите търговци на горива заявиха, че с изказванията си включително и депутатите Мартин Димитров и Петър Славов оказват натиск върху комисията за защита на конкуренцията.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати