29 Март 2024 г. Петък

Глобите за картел трябва да станат унищожителни

2016-06-03 11:08:40
Комисията за защита на конкуренцията обеща, че до месец ще се произнесе има ли картел на пазара на горивата. Макар всички да знаят, че картел има от много години, никой не смее да възлага особени надежди на КЗК. Защото къде се е чуло и видяло в България големите монополисти в различните сектори да бъдат наказвани.

 

Свикнали сме престъпното и нагло картелиране и при горивата, и при големите търговски вериги, и в много други сектори, да се толерира от държавата и всички "мерки" да са проформа.

 

Затова никой не вярва на КЗК, че след месец нещо ще се промени. Толкова търпим и толкова сме толерантни към мафиотското ограбване на България, че се радваме на мижавата активност изобщо да се говори за картели.

 

КЗК се застрахова отсега - доказването на картел било много трудно. Застрахова се и с друга отблъскваща уговорка - че глобата при евентуално доказано нарушение може да е не повече от 8 - 10% от годишния оборот.

 

Което е повече от възмутително.

 

Веригите хипермаркети и търговците на горива са прочути с това, че не просто подават лъжливи данни за оборотите си. Те работят на загуба! Години наред, макар да са монополисти, те, съкрушени, не регистрират и лев печалба или ако регистрират, тя е позорно минимална. Да ги ожали човек.

 

И така, дори КЗК да наложи глоба от процент от оборота, когато този оборот е занижен, глобата ще е нищожна. Търговските мастодонти няма и да усетят, че нещо са платили и ще продължат да скубят и без това изнемогващия българин.

 

А варианти има.

 

От КЗК прекрасно знаят какви са ефективните чужди практики за борба с монополите и какви глоби допускат те. Факт е, че в по-голямата част от ЕС наказанието е средното стандартно - 10% от оборота (Друг е въпросът дали тези държави позволяват монополистите години наред да подават невярна отчетна информация, че работят на загуба).

 

Най-агресивните държави обаче, в които се водят най-ефективните битки с картелите, иматдалеч по-жестоки наказания. И е добре България да се присъедини към тези държави, защото положението при нас е страшно.

 

В Германия например наказанието за картел е административна глоба от 511 292 евро илиприходът от картела в троен размер.

В САЩ - 10 млн. глоба или незаконният приход на картела или загубата на засегнатите лица в двоен размер.

В Нова Зеландия - 10 млн. новозеландски долара, незаконният приход на картела в троен размер, а ако той е неизвестен - 10% от годишния оборот.

Дания и Норвегия нямат горен таван на глобите, като в Норвегия е разрешена и конфискация на приходите на картела.

Редица страни предвиждат глоби и за замесените в картел физически лица. Глобите варират от 500 000 евро  до над 3 млн. евро, а някои държави не поставят горна граница. Страни с такова законодателство са Франция, Германия, Ирландия, Испания, САЩ, Канада, Австралия и др. 

Някои държави дори предвиждат затвор за лица, участващи в картел. В Норвегия наказанието е 6 години лишаване от свобота, в Германия, Канада и Словакия - 5 години, в САЩ, Япония и Корея - 3 години, а в Ирландия - 2 години. У нас се чуха гласове от КЗК в подкрепа на изменения в законодателството, които също да разрешат лишаването от свобода като наказание при картел, но естествено, никой не обърна внимание.

В последните години Германия, САЩ и Канада са особено агресивни в това да налагат глоби на физически лица, уличени в картели. Глобите достигат милиони долари, а Канада и САЩ решително издават и присъди за затвор.

 

Това е начинът България, ако изобщо иска, да се справи с картелите. Сегашното законодателство е прекалено меко към престъпниците монополисти и им налага смешни глоби.

 

КЗК в последните няколко години наложи наказания за картели, но не срещу мащабни играчи. Доказаните от Комисията картели са за яйца, олио, туризъм. В повечето случаи не се обявяваше какъв процент от оборота представляват глобите (което навежда на мисълта, че не е максималният), а нерядко в последствие първоначалните наказания биваха намалявани.

 

Така България никога няма да започне да диша свободно. Докато картелите не започнат да отнасят такива глоби, които да застрашават финансовата им стабилност, резултат няма да има. Няма лошо глобите да доведат и до фалити. На България безспорно й трябват чужди инвестиции, но не и когато те са замаскирани престъпления и откровено ограбване.
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати