19 Март 2024 г. Вторник

До 5 години затвор грозят главния архитект на Пловдив заради съборния склад

2016-07-22 17:22:04

Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинения на главния архитект на Община – Пловдив - Румен Русев и представителя на „Одрин 8” ЕООД – Георги Бранеков по делото, водено за събарянето на сградата на тютюневия склад зад автогара Юг в Пловдив.

След анализ на събраните в хода на образуваното от Окръжна прокуратура – Пловдив по случая със събарянето на тютюневия склад досъдебно производство доказателства, които сочат на извършени в периода 04.10.2010 г. – 09.02.2016 г. множество фрапантни нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство, днес към наказателна отговорност бяха привлечени Румен Русев – главен архитект на Община – Пловдив и Георги Бранеков – представител на „Одрин 8” ЕООД, обявиха от прокуратурата.

Спрямо обвиняемия Русев е повдигнато обвинение, че при условията на продължавано престъпление, извършвайки близо 60 нарушения на нормативната база, регламентираща проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на т.нар. скици-виза и тяхната презаверка, издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване, е допуснал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство –охранителната зона на групова недвижима културна ценност /групов паметник на културата/ - Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив” – система от улични ансамбли, включваща „Тютюнев склад на ул. Одрин”, обявена за такава от Националния съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата на 22.03.2000 г. – престъпление по чл.277а ал.4, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Сред извършените от Русев нарушения са и такива по издаване на заповеди, свързани с изменение на регулационните планове, вместо кмета на Община – Пловдив и без да са налични изискуемите от закона предпоставки и съответни съгласувания /вкл. с Министерство на културата/ и разрешения за това; презаверяване на скици-визи в нарушение на разпоредбите на Закона за устройство на територията и при липса на актуален документ за собственост на „Одрин 8”ЕООД; издаване на две разрешения за строеж на последното дружество за „Многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг” и за „Общежития” при липса на изискуемите за това документи, вкл. при липса на инвестиционен и идеен проект, одобрени и оценени по надлежния ред, и при липса на съгласуване с Министерство на културата; презаверка на описаните разрешения за строеж, без да са били отстранени нередностите в документацията на „Одрин 8” ЕООД и след представяне на пълномощно, отнасящо се до несъществуващ в кадастралната карта на гр. Пловдив имот.

За организирането на допуснатата от обв. Русев противозаконна дейност в защитената територия, към наказателна отговорност за престъпление по чл. 277а, ал.6, вр. чл. 26, ал.1 от НК е привлечен управителят на „Одрин 8”ЕООД – Георги Бранеков.

При претърсване и изземване в ползвани от дружеството помещения е било намерено и иззето преправено Удостоверение изх. № 5578/09.08.2010 г., издадено от Министерство на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство. Преправката е била в частта от съдържанието, удостоверяваща статута на „сградата на ул. „Одрин” № 8, кв. 165, пл. 610 в гр. Пловдив”, като наместо действителния текст е било вписано, че сградата не притежава статут на единична недвижима културна ценност и същата попада „извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад на ул. „Одрин” в гр. Пловдив и „е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник”.

За двукратното използване на така преправения документ пред Община – Пловдив – за издаване на разрешения за строеж, обв. Бранеков е привлечен към наказателна отговорност и за документно престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК. Спрямо всеки един от двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на по 2000 лева.

Предвиденото от Закона наказание за престъплението, свързано с противозаконна дейност в защитената територия, за което са обвинени Русев и Бранеков, е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 15 000 лева.

За използването на преправен официален документ, за което обвинение е повдигнато на Бранеков, наказанието е лишаване от свобода до 8 години.

По делото е приобщена и компютърна кореспонденция, касаеща корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, като тези практики продължават да се разследват.

Съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт и на основание нормите на Административно-процесуалния кодекс и Закона за устройство на територията, Окръжна прокуратура – Пловдив е подала протест до РДНСК – гр. Пловдив, Южен централен район, с който се иска да бъде отменено като нищожно издаденото от Главния архитект на Община – Пловдив на „Одрин 8”ЕООД разрешение за строеж, въз основа на което е започнало събарянето на тютюневия склад. Предстои да бъдат атакувани по надлежния ред подробните устройствени планове, свързани с промяна на уличната регулация, предназначението на имота и начина на застрояване.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Пловдив


Новини
Магазин в Пловдив започна необичайна инициатива. Собствениците на обекта решили да помогнат на всички възрастни и нуждаещи се хора да укрепят имунитета си, като безплатно им раздават джинд ...
Новини
Заповеди за премахване на 40 жилищни постройки на ул. "Бъндерица" в пловдивския квартал "Столипиново" е издал кметът на район "Източен" Н ...
Новини
Най-големите таксиметрови фирми в Пловдив обявиха, че са принудени да завишат тарифите заради въведения патентен данък от местния парламент. Той е в размер на 750 лева и според превозвачите т ...
Новини
Пловдивският апелативен съд възстанови на работа кмета на Пловдив Иван Тотев. Това се случи, след като Окръжният съд в града го отстрани от длъжност по обвинение, че е ощетил общинския бю ...
Новини
Пловдивският окръжен съд реши да отстрани от поста кмета на Пловдив Иван Тотев докато трае разследването срещу него, съобщи БНР. Тотев отговаря пред Темида за обществена поръчка по ст ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати