27 Април 2024 г. Събота

Министър Бъчварова подкрепи местните власти за бурките

2016-05-13 10:33:27

Това е нещо, което правим рутинно. Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в сутрешния блок на БНТ по повод акцията на МВР срещу мигрантите в страната.

"Проверяваме за нелегални имигранти вътре в страната. Това е част от нашия подход за справяне с миграционния натиск. Не само охрана на границата, но и проверки, регистрация на установените нелегални имигранти вътре в страната, за да може да овладеем целия поток. И аз мисля, че тези три етапа, на които осъществяваме контрол, на практика изразяват нашия подход на справянето - на вход, вътре в страната, и на изход ние осъществяваме много строг контрол", обясни Бъчварова.

Запитана от водещия дали има здрава логика в решението на някои общински съвети да забранят носенето на бурки, вътрешният министър изтъкна, че реакцията на общинските съвети показвала една добра реакция на опасността около нас да се появят белезите на начално или последващо радикализиране.

"Като вътрешен министър мога да кажа, че ние имаме нужда от по-високо внимание, по-висока бдителност по отношение на белезите за радикализация"Казвам, че в България те нито са широко разпространени, нито са толкова дълбоко вкоренени, но ако ние в този момент нямаме такава реакция след време може да се окаже късно. Има белези, които са установени, има такива анализи (ние ги ползваме в МВР) - белезите на поведение, което индикира радикализация."

Що се отнася до това как ще се разреши да се използва облеклото, защото това е един знак за отделяне на една група от цялата общност, Бъчварова посочи, че било правилно местните общности, местните власти да вземат това решение, защото те са най-близо до температурата на обществените настроения.

Във връзка с напускането от страна на АБВ на управляващата коалиция тя коментира, че още от самото начало, когато беше формирана коалицията, АБВ твърдят, че има проблеми с комуникацията с управляващото мнозинство. Румяна Бъчварова припомни, че партията е била с особен статут в коалицията, защото е имала споразумение само с ГЕРБ, но не и с останалите политически партии.

“Доскоро моето убеждение беше, че те проявяват тази отговорност да участват в управлението със съзнанието, че могат да имат съществен принос в социалната сфера. Това им дава възможност да се идентифицират, да имат ясен образ. Сега си давам сметка, че това е била предизборна стратегия, очевидно разчетена до президентските избори, а не толкова желание да се направи нещо в държавата”, посочи тя и допълни, че оттеглянето на АБВ нямало да промени политиката на правителството.

По думите ѝ, решението на АБВ е политическо поведение, което не отчита риска от дестабилизация и е свързано с промените в БСП. 
“Мисля, че АБВ се стреснаха от това, което се случва в БСП”, анализира тя. Според нея заявката на Корнелия Нинова за по-остро опозиционно поведение е щяло да постави АБВ в сянка.

По думите ѝ, Ивайло Калфин е човек, който до този момент е носел отговорността за правителството. „Той има по-друг поглед върху нещата, така че е нормално да има различни позиции”, обясни тя.

По отношение на Изборния кодекс Бъчварова заяви, че разговорите не били спирали и поясни, че са имали среща с Патриотичния фронт и Реформаторския блок в този вариант, който е останал да подкрепя правителството. „Зад идеите за промяната има рационалност. Факт е, че има някои пропуски, които тревожат гражданите”, коментира още Бъчварова.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати