25 Април 2024 г. Четвъртък

В Шумен също искат забрана на бурките

2016-05-03 14:59:42
ВМРО предлага и в Шумен да бъде забранено носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето на публични места.

 

Докладната с предложението вече е внесена за разглеждане на предстоящата сесия на местния парламент в края на месеца. Тя предвижда забраната да бъде вписана в общинската Наредба №1, като за целта в нея се създаде нов член.

 

Според вносителят на предложението Деан Станчев причините за въвеждането на тази забрана са няколко. „Носенето на такова облекло пречи за идентификацията на лицето, което го носи. Това съществено завишава риска за пробиви в обществената сигурност, включително чрез терористични актове, в които се използват жени-камикадзе”, посочва в мотивите си Станчев.

 

Според него този тип облекло е неприемлив начин за пропаганда на радикални ислямистки идеи, които нямат нищо общо с традициите на ислямската общност в България. „Това е и демонстриран израз на неуважение към ценностите, на които се базира българското общество, сред които е и светският му характер, и толерантността към религиозните възгледи на „другия“, се казва още в докладната записка, информира Topnovini.bg.

 

Общинският съветник от ВМРО отбелязва и че носенето на бурка е израз на подчиненото положение на жената в доктрината на радикалния ислям, а българските закони категорично забраняват неравното третиране по полов признак.

 

Според предложението забраната ще се отнася за обществени места, като всяко лице е свободно да носи подобен тип облекло в съответните места за молитва или у дома си.

 

В докладната записка не са предложени конкретни суми, с които нарушителите да бъдат санкционирани.

 

 Деан Станчев коментира, че идеята е след евентуалното приемане на забраната да бъде създадена нарочна комисия, която да изготви нова наредба за регламентиране на религиозните дейности в общината. Именно в нея ще бъдат заложени и глобите за извършване на нарушения.

 

Пазарджик бе първият град в България, къде носенето на бурки бе забранено, като глобите, които грозят нарушителите са до 1000 лв.

 

Ден след Пазарджик същото решение взе и Стара Загора.

 

Пловдив е на път също да забрани носенето на бурки. Там предстои Общинския съвет да гласува предложение на ВМРО и НФСБ, което предвижда от 300 до 500 лв. глоба при първо нарушение на забраната за бурки и 1000 до 1500 лв. за повторно нарушение.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Шумен


Новини
Издадените разрешителни за строеж на жилища, и започналите строежи в Шуменска област чувствително намаляват в сравнение с миналата година, сочат данните на регионалната статистика.П ...
Новини
Близо десет нови теча са установени по водопровода от язовир "Тича", който захранва Шумен, съобщава БНР.Припомняме, градът и още три села (Белокопитово, Дибич и Панайот Волов)  ...
Новини
Областният координатор на Движение България на гражданите и общински съветник в Шумен Даниела Русева е водач на листата на Реформаторския блок в 30-ти многомандатен избирателен район.Листата ...
Новини
Маскирани мъже нахлуха в къща в Шумен и пребиха семейството, в което и 80-годишна баба, за да го оберат.Случката като сцена от екшън се разиграла във вторник след 23 часа. През това време бабата, дъще ...
Новини
Кампания "Да спасим книга" за подкрепа с книги на читалища и училищни библиотеки продължава своята дейност и през 2017 г. През всеки един месец на календарната година ще се стремим ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати