26 Април 2024 г. Петък

Паднаха глави в МВР заради обсадата на TV7

2015-04-29 21:12:26
Поради недостатъчно добра координация и планиране на полицейските действия от страна на заместник-директора на СДВР старши комисар Радослав Сотиров и началника на Шесто РУ комисар Иван Пепелджийски, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова прие подадените от тях оставки. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова се запозна на място в офисите на TV7 със ситуацията, възникнала около появата на полиция при оказване на съдействие по изпълнително дело от страна на частен съдебен изпълнител, който отиде в телевизията по искане на синдиците на обявената в несъстоятелност КТБ. 

"Не ми харесва ситуацията в TV7, мисля, че има някои прекалени мерки, които са създали напрежение", коментира тя, след като се срещна с журналисти от медията и се запозна с хронологията на полицейската работа.

"При превишаване на права или прекомерност, ще има и последици", увери на място Бъчварова. 

Веднага бе започната детайлна проверка на полицейските действия, която ще продължи до изясняване на всички детайли. 

"Призовавам политиците да не спекулират със случая", коментира вътрешният министър и напомни, че всички са равни пред закона.

Бъчварова каза още, че преди 14 дни до TV7 е изпратено уведомление за акцията по Закона за собствеността.

"Медиите, както и хората, са равни пред закона. Много моля никой да не спекулира с тази ситуация. Опитваме се да решим един много съществен проблем. Има задължения на медията", каза тя.

По-рано пък премиерът Бойко Борисов разпореди на Румяна Бъчварова служителите на МВР да напуснат незабавно офисите и студията на News7 и TV7.

Той бе категоричен, че не иска нито държавата, нито институциите да бъдат замесвани в частен съдебен спор.

"Не бих позволил МВР или която и да е друга институция да бъде използвана за подобно нещо", заяви министър-председателят в коментар за случващото се през деня в TV 7. 

Според председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/ Радослав Миленков действията на частния съдебен изпълнител в TV7 са законосъобразни. 

Няма умисъл и тенденциозност в действията на синдиците на КТБ спрямо TV7, коментира той на извънредна пресконференция след опита днес да бъде иззето заложено по кредит към КТБ оборудване, което предизвика остра реакция от страна на работещите в телевизията.

Според Миленков по този начин синдиците се опитват да защитят обезпеченията по кредита, отпуснат на телевизията. 

След скандала пък синдиците на КТБ изпратиха съобщение до медиите, с което информират, че за да се избегнат всякакви спекулации за целенасочен акт срещу медия, са указали на частния съдебен изпълнител да отложи с една седмица изпълнението, свързано с активи, заложени в полза на банката в несъстоятелност. 

"Това едноседмично отлагане е по изключение. Надяваме се в този срок длъжникът на банката да предприеме необходимите действия, свързани с отдавна необслужвания от него кредит и да уреди взаимоотношенията си с КТБ. След изтичането на едноседмичния срок, ще продължим всички позволени от закона действия, да защитаваме имуществото и кредиторите на КТБ, на които се дължат милиарди. На първо място сред тях е Фондът за гарантиране на влоговете, т.е. българският данъкоплатец", посочват още те.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати