19 Април 2024 г. Петък

Частен съдебен изпълнител и полиция брутално нахлуха в ТВ7

2015-04-29 17:31:05

ПОСЛЕДНО:
Едва две минути преди началото на новинарската емисия на ТВ7 в 15:30 зам. шефът на СДВР успя да разпореди на полицаите, намиращи се в студиото, да пуснат екипа, който трябва да осъществи емисията. Разбираемо, екипът не успя да се организира за толкова кратко време и новоните не започнаха на време. Освен това полицаите, намиращи се в студиото отказа да го напуснат.

Полицаи (в последствие станали над 100) нахлуха в офиса на ТВ 7 в опит да спре излъчването на телевизията, съобщиха на живо. Екип от редакцията на телевизията показа как частен съдебен изпълнител и полицаи са в офисите на медията. Униформени от Охранителна полиция обикалят по сървърните помещения и етажите на телевизията. Безпрецедентен опит за спиране на излъчването на медията, коментираха журналисти.

"Изпълняваме разпореждане на ръководството", заяви униформен, запитан от журналист, който се намира в телевизията. Помощник-съдебен изпълнител не бе допуснат да влезе в сървърното помещение на телевизията.

В последствие стана ясно, че ЧСИ и юристи на КТБ са дошли, "подкрепени" от полицейски части с цел да изнесат техника от телевизията по опис.

Разбра се обаче, че по инструкции, а не по ред ще се осъществява изземването, като е вероятно целта да е - спирането на излъчване на ТВ 7, тъй като обект на внимание са сървърите.

Частният съдебен изпълнител, полицаи и 30-ина души с анцузи влязоха в сградата на телевизията. Те се устремиха към сървърното помещение - това се предава на живо от екип на ТВ7.

Частен съдебен изпълнител и полицаи са в помещението, където е архива на телевизията. В офиса на телевизията бе и директорът на шесто районно полицейско управление.

В подкрепа на шефа на Шесто РПУ дойде и заместник-директорът на СДВР Радослав Сотиров с молба да преговаря с журналистите, които са блокирали входа на телевизията."Какво да преговаряме, пречите ни да си изпълняваме задълженията", отговориха му те.

Репортери и граждани категорично отказват да допуснат и Сотиров в сградата на медията. Журналистите от медията и подкрепящи ги граждани поискаха Радослав Сотиров да помоли юридическото лице Кристина Димитрова да излезе, за да предостави информация.

Преди това Радослав Сотиров се легитимира пред журналистите, като обясни, че по закон МВР трябва да окаже съдействие при поискване за изпълнение на процедури по действия на частни съдебни изпълнители. Той отказа да предостави документи за това с аргумент, че това е вътрешноведомствена комуникация.

След кратка комуникация с журналистите и зам.-шефът на СДВР Радослав Сотиров се отказа да ги убеждава да бъде допуснат в сградата на ТВ7. Той обясни, че се наложило струпването на толкова много полицаи, защото в близост до сградата на медията имало жилищни блокове и трябвало да се осигури сигурността на живущите в района.

Преди неговото появяване пред входа на телевизията освен полицаи имаше и десетина младежи, облечени в анцузи. Доближавайки "момчетата с анцузите", репортерът ги запита кой ги е извикал.

"Не знаем кой ни е извикал, казаха да сме тука, за да изнасяме. Стоим тука 10 души, частна фирма сме. от 8:30 сутринта сме тука", каза младеж.

IT специалист на банка заяви, че се намира в сградата на телевизията, за да окаже съдействие pа компютрите.

Кристина Димитрова е частният съдебен изпълнител, по чието разпореждане полицаи са нахлули в телевизията. Тя бе показана от ефира на телевизията.

От Камарата на частните съдебни изпълнители заявиха за news.bg, че няма регистриран частен съдебен изпълнител с името Кристина Димитрова, нито Кристина Иванова.

В последствие стана ясно, че основният частен съдебен изпълнител е Неделчо Митрев. Въпросната дама е юрист -председател на Националния съюз на юрисконсултите,и помага по случая, но по нейни реплики стана ясно, че целта е не изземване по опис, а насочване директно към сървърното помещение, с което се спира излъчването на телевизията.

Пред сградата на телевизията има и спецполицаи, оборудвани с каски и бронежилетки.

В 13:40 часа хамалите влязоха в сградата на телевизията.

Началникът на 6-то РПУ Стоян Узунов също е в сградата на телевизията. Той отказа да даде ясен коментар.

" В момента ковем история. 20 години съм журналист, не мога да повярвам, че телевизия може да бъде спряна по този начин", каза Валя Войкова.

Кирил Благоев, изпълнителен директор на телевизията коментира: "КТБ чрез частен съдебен изпълнител искат да изземат техника по опис. В началото на деня започна разговор с представител на банката, изведнъж по нареждане, представители на банката решиха, че трябва да започнат от сървърите, от сърцето на телевизията. По този начин ще увредят имущество на телевизията за 10-ки милиони. Имат задание да спрат излъчването на телевизията - КТБ.

От първа позиция по опис, изведнъж решиха, че ще почнат от 130-та позиция. Синдиците на КТБ са правили този опис", каза Благоев.

От 9 часа разговаряме с представител на банката, обясни Благоев. Циркът ще продължи поне още 2 дни. Категорично телевизията ще продължи да работи, каза Благоев.

Още една група може би частни съдебни изпълнители, синдици, опита се да разгадае кой влиза в сградата на телевизията репортерът, който коментира на живо случващото се в ТВ7.

"Държавата на анцузите", обобщи коментаторът ситуацията в телевизията. Той изрази опасение, че хамалите едва ли могат да различат каква е техниката, която трябва да пренесат и че е възможно да бъде изнесена и техника, необходима за излъчване.

Изнасят камери, с които се е излъчвало реалити "Къртицата" и "Музикална академия".

Програмният директор на телевизията каза, че информацият в сървърите е обект на лицензионни права. Тя не е ипотекирана, тя е интелектуална собственост.

Или някой не разбира от интелектуална собственост, или не знае какво се съхранява на сървърите. Машините може да са ипотекирани, но върху тях има много скъпа информация", каза програмният директор.

В 14:05 часа репортерите се хванаха ръка за ръка в жива верига, за да опазят работното си място.

По-късно стана ясно, че 85 полицейски служители са ангажирани с акцията в TV7. В 16:00 часа полицията освободи входа на сградата, но присъствието на силите на реда продължава да е масирано около сградата на телевизията.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати