26 Април 2024 г. Петък

Предлагат общински фонд от 300 хил. лв. да помага за ин витро процедури в София

2015-02-08 19:55:16

Няма по-страшно за едно семейство от това да чуе, че няма да има бебе по обичайния начин, защото някой от партньорите е с репродуктивни проблеми. Това сподели пред News.bg Веси, която е преживяла битката за дете.

Човек преминава през различни етапи, когато мечтата му рухне, но важното е да не се отчайва, смята тя. Слава Богу, че медицината в сферата на репродуктивното здраве е достатъчно развита и макар и трудно двойките могат да се сдобият с рожба, казва Веси и е категорична: "Важно е да имаш вяра и да не губиш надежда".

Тя подкрепя идеята на столични общинари от БСП, които настояват за устойчива програма за финансиране за двойки с репродуктивни проблеми. Анна Славова и Милка Христова се надяват на подкрепа от целия СОС на предстоящото заседание на 12 февруари.
Те биха искали и с идеята си да помогнат за решаването на демографската криза в страната, а и да се помогне на млади семейства и двойки да имат поколение. Близо 200 000 български двойки имат репродуктивни проблеми.

Славова и Христова внесоха доклад в Столичния общински съвет за приемане на устойчива програма за финансово подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми от Столична община и осигуряване на финансова подкрепа за изследване и лечение на безплодието им чрез общински фонд, който да разполага с бюджет от 300 000 лв. годишно.

Програмата има за цел да подкрепи семействата и двойките с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на Столична община, като осигури финансиране на изследванията им, които не се поемат от Фонда за асистирана репродукция, както и двойките, които не отговарят на критериите му.
Стойността на тези предварителни изследвания е около 2000-2500 лв., което в много случаи се явява непреодолима икономическа пречка за семейните двойки да получат достъп до Програмата "Ин витро".

Вносителите имат подкрепата и на председателите наСдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе", с чието съдействие и помощ в 40 общини в страната вече функционират такива програми.
Такива са Бургас, Благоевград, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Габрово, Дупница, Несебър, Созопол, Пазарджик, Разлог, Панагюрище, Симитли, Плевен, Кърджали, Разград, Асеновград, Пловдив, Троян, Кюстендил, Търговище, Силистра, Димитровград, община Марица, Момчилград, Раднево, Съединение, Сливен, Казанлък, Павликени, Севлиево, Хасково, Банско, Свищов, Горна Оряховица, Харманли и Тутракан.
Сумите, отпускани от общинските бюджети, са от 5 000 лв. при по-малките общини, до 200 000 лв. при по-големите(Варна, Бургас, Благоевград).

Общинарките предлагат работата на Програмата за финансово подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми от Столична община да се ръководи от специална комисия, която да разглежда и одобрява постъпилите заявления.
С цел максимално прозрачно разпределението на средствата, комисията следва да приеме правилник, в който да саразписани критериите за кандидатстване на двойките и видовете процедури и изследвания, които се покриват.
Освен това по програмата ще могат да кандидатстват семейства сдоказани репродуктивни проблеми, с непрекъснати здравноосигурителни права и без данъчни задължения към държавата и общината.

източник: news.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати