24 Април 2024 г. Сряда

145 000 двойки у нас с репродуктивни проблеми

2014-10-28 16:38:07

145 000 двойки у нас имат някакви репродуктивни проблеми. Това обяви във Варна председателката на фондация „Искам бебе" Радина Велчева, цитирана от БТА.

Около 40 000 от тяхмогат да се сдобият с рожба, само ако получат донорски яйцеклетки. 1000 млади дами от цялата страна вече са заявили готовност да дарят генетичен материал чрез фондацията, сподели Велчева. Тя отчете още, че едно семейство с репродуктивен проблем се бори средно по пет години, за да го реши.

Председателката на „Искам бебе" посети Варна по случай първата годишнина от разкриването на информационния център на фондацията в града. За този период помощ са потърсили повече от 100 двойки. В центъра се подготвят няколко информационни кампании, които ще бъдат насочени към по-малките общини в региона.

От създаването на националния фонд „Ин витро" през 2009 г. досега с неговата финансова подкрепа са се родили над 4500 деца, допълни Велчева. 37 общини в страната имат свои фондове, с които подпомагат млади семейства с репродуктивни проблеми. Най-много средства заделят Варна, Бургас и Благоевград.

Началникът на общинската дирекция „Здравеопазване" д-р Лидия Маринова допълни, че кметството във Варна отново залага в бюджета си за 2015 г. 100 000 лева, с които могат да бъдат подпомогнати 50 двойки с репродуктивни проблеми.

От 18 семейства, включени в общинската програма „Ин витро" т.г.,  14 са били одобрени, а 3 семейства вече имат бебета, отчете д-р Маринова. Тя допълни, че ще предложи на фондацията критериите за кандидатстване да бъдат по-улеснени, за да могат да бъдат обхванати повече двойки. Една от новите цели, които си поставя „Искам бебе",  е организиране на информационни кампании в общините във Варненска област.

Специален гост на събитието бе д-р Милен Врабевски - лауреат на титлата Европейски гражданин на годината и първи дарител на „Искам бебе".

Грижата за младите хора е неразделна част от политиката на „Българска памет", затова подкрепям и трите инициативи на фондацията -  борбата с репродуктивните проблеми, „Майки за донорство", където над 1000 жени вече са дарили генетичен материал, както и грижата за многодетните семейства. Защото - ако не се грижим за децата, всички други проблеми не си струват", каза д-р Врабевски.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати