Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 29
Начало arrow Крими arrow С електронна гривна осъдени няма да изчезват, смята адвокат Марковски

С електронна гривна осъдени няма да изчезват, смята адвокат Марковски

  Print E-mail
2015-01-27 09:26:55
източник: news.bg

За действия и отговори продължават да настояват родителите наубития Кирил Въжаров. Радмила и Михаил Въжаровиединодушно поискаха пред камерите на БНТ присъдата над убиеца на сина им да влезе в сила, т.е. той да бъде намерен и вкаран в затвора. "Да си свършат работата - да вкарат убиеца в затвора. И да ни дадат някакъв отговор - какво се прави, прави ли се нещо?", каза Михаил Въжаров.

Припомняме, на 18 април 2009 година пред клуб "Соло" в столицата бяха убити двама младежи. Единият - Кирил Въжаров. За убийството доживотна присъда получи Илиян Тодоров, който от 2013 година е в неизвестност. Преди няколко дни майката на Илиян Тодоров го посъветва в ефир да продължава да се крие.

Само в последния месец стана ясно, че са се укрили от правосъдието и двама от обвинените и получили присъда от 18 години за убийството на Стоян Балтов. Миналата седмица, макар и без официално потвърждание още, се оказа, че осъденията в Италия и обвинен в Румъния Евелин Банев -Брендо най-вероятно също е изчезнал. Подобен е случаят и с показното, но технологично изключително добре изиграно изчезване през 2012 г. на известните като Братя Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов.

В студиото на БНТ адвокат Марковски защити тезата, че въпросът в избягването на правосъдието при тежки престъпления може да се реши изключително лесно и то без да са нарушава фундамента - презумпцията за невинност.

Адвокат Марковски предложи да се въведе електронната гривна за проследяване, която позволява осъдения да бъде следен 24 часа. Според Марковски от техническа гледна точка тази система за проследяване се е усъвършенствала вече до степен, че освен престъпника да си отреже крака, друг начин за измамване на органите в този случай няма.

Адвокат Марковски обясни, че тази мярка би могло да бъдевкарана в законодателството само с промени в НПК, няма да засяга конституционните права на гражданите, нито правата на човека. Освен това ще се запише като мярка само за тежки престъпления и примерно след прочитане на присъда на първа инстанция.

Справедливост по силата на закона ние получихме. Ако не влезе в сила обаче присъдата - все едно не се е случило нищо, каза Радмила Въжарова. Нейният съпруг припомни, че още в началото са подозирали, че осъденият Илиян Тодоров се намира в чужбина, а наскоро са поискали с писмо до главния прокурор информация какво е направено, за да бъде открит Илиан Тодоров. Незнайно защо обаче това писмо е било препратено от главния прокурор в Софийска градска прокуратура, послед в ДАНС, после в Пловдив.

"До този момент отговор нямаме, а нещата биха могли да се случат много лесно стига да има воля на законодателя", каза Михаил Въжаров. Според него не е нужно изобщо Велико народно събрание, нито промяна в конституцията.

"Тенденция е престъпници в присъди да си правят друга България зад граница", допълни Радмила Въжарова и се съгласи, че явно има политически интереси, след като изчезналите от правосъдието престъпници са толкова много. „Не е от моята черга да коментирам обаче политически зависимости в парламента", каза още майката на жертвата.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини Преводът на обвинението срещу Васил Божков и документите за екстрадиция на бизнесмена от Обединените арабски емирства е готов. Това съобщава БТВ, позовавайки се на източник от ...
  Новини Анализатори не очакват реални резултати от обявената от главния прокурор Иван Гешев вчера ревизия на приватизацията от последните 30 години.Финансистът Емил Хърсев коментира пред ...
  Новини Специализираната прокуратура е отделила материали от първото обвинение срещу Васил Божков, за да образува ново разследване срещу него. Това е свързано и с твърденията за изнасилвания на ...
  Новини Министърът на околната среда Емил Димитров отива на съд с ТЕЦ "Бобов дол". Това стана ясно от брифинг в Министерски съвет. ТЕЦ "Бобов дол" няма да работят, докато не си ...
  Новини Продължава издирването на обирджиите на митницата в Благоевград, съобщава bTV.По първоначална информация крадците са пробили с ъглошлайф касите на митницата. Все още обаче не е ясна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?