19 Април 2024 г. Петък

Евелин Банев-Брендо е напуснал България преди три месеца

2015-01-21 17:56:40
Евелин Банев-Брендо е напуснал България преди около три месеца, научи "Дневник" от два независими източника. Осъденият на две инстанции в Италия за ръководител на международна група за трафик на кокаин беше с най-леката мярка за неотклонение "подписка", но му беше наложена забрана да напуска страната.

Процесът срещу Банев в Италия е пред последна инстация, но дори и да бъде окончателно осъден там, българските правоохранителни институции може да не могат да го изпратят там, за да изтърпи наказанието си.

Италианските власти бяха върнали Брендо на България

за целите на висящото срещу него и негови роднини дело за пране на пари в София.

Мярката "подписка", с която е Банев, както и забраната да напуска страната му бяха наложени от Софийския апелативен съд (САС) през лятото на 2014 г., когато Банев беше оправдан по обвиненията за организиране и участие в престъпна група за пране на пари - 21 млн. лв. По това дело подсъдими с Банев бяха доведеният му брат Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева. Всички те бяха осъдени на първа инстанция и оправдани на втора. Решението на САС беше подписано с особено мнение от един от съдиите. Прокуратурата обжалва, но делото все още не е насрочено пред Върховния касационен съд (ВКС). 

Адвокат Ина Лулчева, която го защитава по този процес, заяви за "Дневник", че подзащитният й няма интерес да нарушава забраната да напуска страната, но тя няма информация къде е той.

Кой отговаря да се знае къде е Брендо 

Мярката "подписка" пък изисква обвиняемият да не напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган. Ако той не го изпълни, това е основание за изменение на мярката в по-тежка. Органът, който следи за изпълнението на тази мярка, е прокуратурата. Оттам обаче заявиха неофициално за "Дневник", че те не следят за изпълнението на мярката, по-скоро са страна във висящ съдебен спор и отговорни са съдът и МВР.

Малко след публикуването на текста от прокуратурата отговориха и официално на въпросите на "Дневник".

Оттам съобщават, че делото е на производство пред Върховния касационен съд. "Доколкото наказателното производство се намира в своята съдебна фаза, съобразно чл. 27, ал. 1 от НПК единствено надлежния съд в качеството му на ръководен орган решава всички въпроси по делото, включитлено и тези касаещи наложените спрямо подсъдмите лица мерки за неотклонение и други мерки за процесуална принуда, каквато се явява и тази по смисъла на чл. 68 от НПК / Забрана за напускане пределите на Република България /. След като дадено наказателно производство бъде внесено с обвинителен акт в съда, съответния наблюдаващ прокурор, продължава участвието си в процеса, единствено като страна по делото, каквито се явяват и съответните подсъдими лица и защитниците им, ако такива са назначени или упълномощени", гласи официалният отговор от държавното обвинение.

Юристи коментираха, че опитът на прокуратурата за пореден път да прехвърли вината на съда е несъстоятелен и поради простата причина, че от държавното обвинение са могли да наложат мярка на Банев по разследването срещу него, което тихомълком прекрати наскоро. Едва миналата седмица, провокирана от медийни публикации, Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че е прекратила водено срещу Брендо друго разследване за пране на пари. Мотивите да сложи точка срещу това досъдебно производство срещу Банев така и не бяха разкрити от прокуратурата.

"Дневник" потърси главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и заместник главния прокурор Борислав Сарафов за коментар и повече информация, но без успех. От пресцентъра на главния прокурор Сотир Цацаров прехвърлиха отговорността към Софийската градска прокуратура. Градският прокурор на София Христо Динев не отговаряше на мобилния си телефон.

Брендо има 20-годишна присъда за наркотрафик в Италия. Тя все още не е влязла в сила, но на първа инстанция той е признат за виновен, че в периода 2006-2008 г. е финансирал кораби и екипажи, които доставили 6 тона кокаин от Южна Америка до Милано, както и край испански и португалски брегове и в открито море. Според местната полиция по тези канали Банев и съучастниците му прекарвали по 40 тона кокаин годишно.

Властите в Румъния също искат екстрадицията му 

по разследване на наркотрафик, а неотдавна стана ясно, че срещу Брендо се води и разследване за пране на пари от швейцарските власти.

В своя статия наскоро "Правен свят" разкри как всъщност няма институция, която да следи за изпълнението на забраната за напускане на страната. Когато МВР получат данни за хора, които са с такава забрана, информацията се въвежда в системите на МВР. "Справка в автоматизираната система за граничен контрол може да не бъде извършена на гражданин на Европейския съюз, включително и на българските граждани, по смисъла на член 20, параграф 1 от Договора за функциониране на Европейския съюз. Когато при такава несистематична проверка се установи наложена мярка за наказателнопроцесуална или административна принуда, органите на Гранична полиция на ГКПП не разрешават излизането на лицето – обект на забраната, и го връщат във вътрешността на страната", заявяват преди време от МВР.

От институциите търсим отговор и къде е трябвало да се подписва Евелин Банев, дали и кога е установено, че той не го прави, какво е последвало, както и дали, ако е установено, че не е на територията на страната, той се издирва.

Неотдавна в интервю пред "Нова телевизия" италианският писател Роберто Савиано, осъден на смърт от италианската мафия, заяви, че  "Банев е фигура от голямо значение и в Италия. Това е фигура, която държеше в ръцете си съдбата на българската държава, сега по-малко". Той даде и своята версия, че отвличането на дъщерята на Брендо е било "за да го принудят да мълчи за Италия". Разследването на отвличането на детето, което беше в неизвестност почти два месеца, все още не е приключило, въпреки че тогава (април 2013) прокуратурата обяви, че има водеща версия, а по-късно (юни 2013) главният прокурор Сотир Цацаров посочи случая като приоритетен
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати