26 Април 2024 г. Петък

"Няма Путин - няма Русия", твърдят в Кремъл

2014-10-24 07:53:45
Тази фраза на един от най-приближените хора до руския президент Владимир Путин ще останат като един от най-ярките изрази на отношението на руската администрация към най-силния човек в страната.

Тя е била произнесена от първия зам.-ръководител на президентската администрация Вячеслав Володин на протичащата в момента годишна международна среща с политолози, известна като Валдайски клуб. Тази година тя се провежда в Сочи и за пръв път е при закрити врати.

Но според московския в."Комерсант" присъствал в залата е разказал, че Володин обяснявал на присъстващите, че няма алтернатива на руския лидер и че руснаците възприемат критиките и нападките срещу Путин като атака срещу страната им и лично срещу тях самите.

По-късно един от организаторите на събитието - Фьодор Лукянов, разяснил, че той е казал, че "днес" не се вижда алтернатива.

Дискусията започнала с въпрос на политолога Николай Злобин, ръководещ Института з асветовна сигурност във Вашингтон, койт опопитал как санкциите на Запада влияят на вътрешното положение в Русия.

В отговор Володин казал, че "дълбоко грешат" онези, които си мислят, че санкциите ще разцепят Русия. Руснаците прекрасно разбирали, че "атаките срещу Путин са атаки срещу Русия". Той подкрепил твърдението си с данни от социологически проучвания, според които 85% от руснаците одобряват дейността на президента, а 66% не виждат друг кандидат за нов мандат на изборите през 2018г. и искат преизбирането му.

В този смисъл настоящите нагласи на руската общественост били "Няма Путин - няма я Русия днес".
Тази фраза превежда какво чувстват и разбират почти 90% от гражданите на страната, коментира пред журналисти Дмитрий Бадовский, ръководител на фондацията Институт за социално-икономически и политически изследвания. Според него мнозина специалисти, особено от държави, в които лидерите са притиснати от критики и масово недоволство, а ретийнгът им е паднал до 20%, действително не разбиран и не признават, че в Русия събитията около Крим реално са въодушевили цялата страна, а санкциите още повече са сплотили обществото.

Политологът Сергей Марков бе далеч по-краен в коментарите си в ефира на Радио "Ехото на Москва". Според него Володин изглежда е прав поради две уникални причини. Първата е, че в Русия има много слаби институции и много силен лидер "и в този смисъл Путин е над институциите, по-силен от институциите и работи в голяма степен вместо институциите".

Затова ако се премахнел Путин, слабите институции няма да успеят да съхранят единството на страната, обществената стабилност и Русия би се разпаднала.

Второто обстоятелство е срещу страната била обявена хибридна война от САЩ и съюзниците им, "включваща държавния преврат в Украйна и избиването, геноцидът, терорът срещу рускоезичните жители на Донбас". Очевидно санкциите целят да поевтинее петролът, да рухне рублата и да бъде съборен Путин, което искали от партията на войната във Вашингтон, продължава Марков.

"От друга страна това е, за да се довърши студената война, т.е. да се отнече контролът на Русия над ядреното оръжие, над енергийното оръжие, т.е. нефто-газовите й ресурси, и евентуално да бъде разчленена територията на Русия." Марков смята, че в конкретния момент ударът по Путин се нанася, за да се ликвидира Русия като велика държава "и да бъде отстранен от световната сцена руският народ".

Международният дискусионен куб "Валдай" се появява през 2004г. като идея десетки политици и анализатори да обсъждат различни теми, свързани с глобалната политика и мястото на Русия в нея. Името идва от езерото в Новгородска област, край което започват срещите, а идеята е гостите да се срещнат лично с висши руски ръководители и ключови министри. За да е свободен разговорът, казаното в залите и дискусионните панели може бъде цитирано без да се посочват имена.

Но особено тази година тази инициатива е критикувана от опозицията като опит от създаване на още един кръг на легитимиране на политиката на Путин. Някои дори говорят за опит за подреждане на "свита" от международни експерти около президента.

Тази година организаторите обявиха, че между 22 и 24 октомври пристигат 109 души от 25 държави, което е по-малко от миналата година, но сред тях са бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен, евродепутатката Рашида Дати, бившият министър на отбраната на Германия Фолкер Рюе и известни международни анализатори, включително Иван Кръстев, украинецът Михаил Погребински и руския опозиционен политик Владимир Рижков.

Темата на 2014г. е ". Досега организатор бе РИА "Новости", но Путин я закри миналата година и сега форумът е поет от Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), Съветът по външна и отбранителна политика (СВОП), Висшата школа по икономика (ВШЭ) и Руският съвет за международни отношения  (РСМД).

Според Игор Иванов, председател на РСМД, "Валдай" се трансформира в think tank, "чиято цел е създаване на платформа за съвместен и конструтивен диалог и търсене на отговори на сложните проблеми, с които се сблъсква сега международната общност".

Но според Джеймс Шер от лондонския институт "Чатъм хаус" тази година се е разпаднала "общата ни връзка с реалността".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати