24 Април 2024 г. Сряда

Интелигентен, опитен, решителен е Путин за руснаците

2014-05-08 08:58:49

Интелигентен, компетентен, опитен, решителен и привлекателен -така руснаците възприемат своя президент Владимир Путин, който отпразнува едно десетилетие на президентския пост в разгара на напрежението между Русия и Запада заради Украйна, отбелязва Ройтерс.

Допитванията до общественото мнение, направени в момент, в който Вашингтон и Брюксел твърдят, че Москва има активна роля в подстрекаването на украинския бунт, показват, че Путин успешно е използвал кризата в бившата съветска република, за да събере подкрепа у дома.

Допитване от края на април на независимия център Левада показа, че подкрепата за бившия агент на КГБ е 82 процента, което е най-високо от 2010 г.

Допитване на държавно финансирания Руски център за проучване на общественото мнение от миналия месец показа, че 61-66 процента от руснаците вярват на Путин, което е най-високо постижение от януари 2006 г. Едва 3 процента не вярват на Путин, сочеше още допитването.

 

Според центъра руснаците ценят Путин заради неговата интелигентност, компетентност, опитност и решителност, а 8 процента са положително повлияни и от външния вид на 61-годишния държавен глава, който в последните години беше показван от държавната телевизия как ловува, плува или язди кон, понякога гол до кръста.

Данните на Левада и на Центъра за проучване на общественото мнение показват широка подкрепа сред руснаците за политиката на Путин в Украйна, в това число и за анексирането на Крим на 21 март и за стремежа на Путин да възвърне влиянието на Москва върху някои от съседите си, които едно време бяха част от СССР.

Според голямо мнозинство от руснаците връщането на Крим показва, че Русия се е върнала към традиционната си роля на голяма световна сила. Анкетираните за допитванията казват, че в тази насока те изпитват гордост, радост и чувство за удовлетворена справедливост.

Повечето от анкетираните от Левада одобряват позицията на Москва, че има правото да се намесва в бившите съветски страни, за да защитава руснаците и рускоговорящите. 34 процента от анкетираните смятат, че Русия няма подобно право, но мислят, че Москва е действала правилно в Крим и е спазила международните закони. Само 4 процента смятат, че анексията на Крим е незаконна и е намеса в една суверенна държава.

Русия обеща милиарди за съживяването на недоразвитата икономика на Крим и едва една трета от руснаците не са готови да понесат бремето на тази цена.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати