27 Април 2024 г. Събота

Григор Димитров надви Кевин Андерсън в поредния трисетов трилър

2014-08-09 10:03:25
Майсторът на трисетовия трилър Григор Димитров победи с 5:7, 7:5, 7:6(6) южноафриканеца Кевин Андерсън в четвъртфиналите от турнира от сериите "Мастърс" в Торонто. 

Двамата съперници изиграха жесток тричасов двубой, в който силният начален удар на 203-сантиметровия гигант все пак се оказа недостатъчен пред техничната и разнообразна игра на българина. А и нервите на хасковлията издържаха с една идея повече.

Поставеният под номер 7 в схемата Димитров записа най-доброто и представяне на канадския турнир и за втори път в кариерата си се класира на полуфинал от сериите "Мастърс". 

Утре той ще играе срещу Жо-Вилфред Цонга, който днес взе втори пореден имиджов скалп - на шотландеца Анди Мъри. Французинът спечели драматично след обрати със 7:6, 4:6, 6:4.

Димитров и Андерсън изиграха много равностоен първи сет, в който началният удар на гигантския южноафриканец свърши работа. Той вкара 72% от началния си удар и реализира шест аса срещу само три на хасковлията. 

Ключовият момент дойде при 5:4 за Димитров, когато поставеният под номер 7 в схемата българин успя да навакса изоставане в резултата и да стигне до първата и единствена точка за пробив в сета. Андерсън обаче отново заложи на мощния си сервис и не даде шанс за обрат.

Последва необясним спад при Димитров, който изпитваше проблеми при първото си сервиране в целия сет (45% успеваемост). Той изостана с 15:40 и южноафриканецът се възползва максимално, за да пробие при първата възможност. След това затвърди подаването си и взе сета.

Вторият сет започна отлично за Димитров и той проби още в началото за 2:0, след като се възползва от четвъртата възможност в един много дълъг гейм. Нивото на първия сервис на Андерсън спадна значително до 38% и това улесни играта на българина, който вече можеше да връща началния удар и да стига до разигравания.

Хасковлията контролираше ситуацията на корта, направи и един прекрасен лоб и при 5:3 сервираше за спечелване на сета.

​Точно тогава обаче допусна започналия да се превръща в традиция на турнира срив и Андерсън се възползва, като върна пробива. Това даде самочувствие да южноафриканеца и той намери началния си удар за убедителен сервис гейм и изравняване на 5:5.

Димитров дори рискуваше да загуби и мача в следващия гейм, но с помощта на началния си удар успя да се върне в мача.

​Решителният момент настъпи при следващия сервис гейм за Андерсън, когато с много технична и умна игра българинът стигна до две точки за пробив и спечели сета след двойна грешка на съперника.

В третия сет Андерсън отново намери началния си удар, но по-важното беше, че в трудните моменти показа здрави нерви. Димитров два пъти имаше точка за пробив, но точно тогава южноафриканецът се мобилизираше и успяваше да спаси положението.

След равностойна игра двубоят беше на път да намери своята развръзка, когато Димитров предаде своето подаване за 4:5. Той не взе нито едно разиграване, а съперникът му демонстрира много стабилно поведение при разиграванията. 

И когато изглеждаше, че мачът е приключил, намиращият се на 21-во място в света Андерсън откри начин да не го спечели. Той поведе с 40:15 при своя начален удар, но не успя да реализира нито един от двата мачбола. Димитров се измъкна по чудо с пробив и взе психологическо предимство пред ендшпила.

Следващият му сервис гейм беше потвърждение на променената ситуация на корта. Българинът спечели лесно и остана само да довърши съперника си. Все пак Андерсън се измъкна и прати мача в тайбрек.

Там напрежението стигна до кресчендо и двамата не успяха да спечелят първите си два сервиса. След това Андерсън първи стигна до предимство при 5:4, но от лесен форхенд прати топката в аут. Изведнъж играта му се срина, а точката на това психологическо надиграване дойде с двойната му грешка - 6:8.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати