26 Април 2024 г. Петък

Само ДПС останахме верни на кабинета до последно, обяви Местан

2014-08-01 10:41:19

След провала и на днешното заседание на НС лидерът на ДПС Лютви Местан преповтори тезата си от вчерашния ден, чеако бъдат инициирани консултации за двете актуализации, партията ще участва в тях.

(Такива вече бях насрочени за по-късно днес от държавния глава)

„Получихме писмо от името на парламентарно представените сили и тези, които имат представители в ЕП, темата е ясна", коментира Местан.

„Не възнамерявам да бъда Бог знае колко активен на тези консултации", заяви Местан. Категоричната позиция на ДПС е, че актуализация на бюджетите е необходиматака, както е предложена в Министерския съвет с министър-председател Пламен Орешарски.

Въпросът за актуализацията бе поставен на консултации при държавния глава, припомни Местан и подчерта, че може да се каже, че именно президентът е обосновал необходимостта от актуализация, а кабинетът „Орешарски" превърнал това в конкретна законодателна инициатива.

„От тази гледна точка ми се струват твърде странни интерпретациите, че актуализацията на бюджета е, от страна на ДПС, някакво сиренце, с което да сме били привлекли ГЕРБ" , коментира Местан. Според него подобни твърдения са несъстоятелни.

ДПС е една малка партия, която беше част от голямо съгласие и може би нашата вина е, че единствено останахме верни на постигнатото съгласие при държавния глава", констатира лидерът на ДПС.

Той обясни, че актуализацията на бюджета е от онези два акта , наред с отношението към кабинета, които фактическиопределят статуса на парламентарно представената политическа сила - дали стои зад кабинета или е опозиция.

„Ние оставаме отговорни и стоим зад кабинета „Орешарски" буквално до последния ден на работата му", категоричен бе Местан. Подкрепата на ДПС за актуализацията на предложения от кабинета бюджет е израз на този политически ангажимент.

По отношение на въпроса дали служебното правителство трябва да получи по-сериозни провомощия - да може да сключва заеми и подписва международни споразумения, Местан коментира, че проектът за решение трябва да претърпи редакции, за да се преодолеят всички съмнения, за да е „ясно, че става въпрос за прибягване до този инструмент само при крайни нужди".

„Струва ми се, че идеята, заложена в проекта за решение, е да се прибегне до този инструмент, ако ситуацията се развие драматично в негативна посока", коментира Местан.

По думите му - ясно трябва да се отбележи необходимостта от последваща ратификация. Нужно е да се преодолеят всички съмнения за противоконституционност и  че се делегира каквото и да е безконтролно право.

Във връзка с актуализацията на бюджетите, която поне към този момент се спъва поради липса на кворум, Местан съзря, чепартийните страхове са взели връх не за първи път.

„Малко е странен изразът „ние бяхме национално отговорни през последните няколко дни", коментира той, разяснявайки, че национално отговорно поведение имаме само тогава, когато поетият ангажимент е завършен с акт на НС.

По думите му, това, че 2 дни си бил „за" актуализацията на бюджета и пламенно си защитавал актуализацията за първо четене, но се откажеш от второ четене, воден от партийни страхове, не е поведение, което може да се определи като национално отговорно.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати