25 Април 2024 г. Четвъртък

Пеевски за "Кой?": Станишев, Орешарски и Местан

2014-07-26 09:37:38
"Кой ме предложи за председател на ДАНС? Моята кандидатура бе подкрепена от министър председателя, от лидерите на двете партии, които стояха зад правителството. И това се видя при гласуването в парламента. Това казва в интервю за вестник "24 часа" депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Освен по въпроса "Кой?" Пеевски коментира и по казусите "Булгартабак", Цветан Василев и това, което народът нарича политическо задкулисиe. "Аз ще започна оттам, че не встъпих като председател на ДАНС, след като видях реакцията на хората. Постът не беше моя самоцел. Мислех, че мога да помогна на държавата си в ДАНС", казва Пеевски.

Той коментира политическото задкулисие през последните 25 години така: "Преди 25 години казвате... А сеща ли се някой, че аз съм бил 8-годишно дете? Бил съм непълнолетен в периода 1997–1999 година, когато се извърши мащабната приватизация. Именно тогава се образуваха и икономическите кръгове, които днес наричаме "задкулисие" – разбира се, заради справедливото усещане на българските граждани, че приватизацията не бе съвсем почтена".

"Къде са тези играчи сега? С тях никой не се занимава. Истинското задкулисие се скри на топло зад корпулентната ми фигура. Не разбирам защо аз трябва да бъда сатанизиран? Заради възрастта си нямам участие в този 25-годишен период. Да, България има системни проблеми, за които трябва да се говори в конкретиката и пълнотата им. Персонализирането е обидно и несъстоятелно."

Пеевски отрича да е взимал кредити от Корпоративна търговска банка (КТБ) чрез подставени фирми и лица. За кредитите със свързани с банката фирми научил от разследване на "Капитал" от 2011 г. Цветан Василев отричал пред него данните от разследването на вестника.

Той подчертава, че няма никакви банкерски амбиции, още по-малко – апетити към КТБ. Според него следващото правителство трябва да покани международни експерти за КТБ, за да се установи истината за състоянието й и да помогне на хората и бизнеса да си запазят парите.

На въпроса дали е създал истерията с КТБ, Пеевски отговаря: "Не. Единственото нещо, което направих, е, когато бях повикан на разпит в следствието за сигналите на "Протестна мрежа" и историята с моето проследяване, попитах публично, пред медиите къде е Цветан Василев, за да даде отговор как са отпуснати над 1 млрд. лева на свързани с него фирми, защото тези пари са на вложители на КТБ". А този факт Пеевски обяви, че е знаеш от публикация във вестник "Капитал" още през 2011 година и тогава е попитал Цветан Василев дали това е вярно. Василев е отрекъл и е заявил, че това са атаки срещу него.

По повод личните си отношения с Цветан Василев и с Николай Бареков, Делян Пеевски казва, че с Цветан Василев дълги години са били приятели.

"Запознахме се през 2002 г. Той бе и партньор на моето семейство в бизнеса. Закупихме вестниците "Телеграф" и "Монитор" с кредит от КТБ, в началото Василев имаше процент в нашите фирми. След това остана съдружник в бизнеса с имоти, който започнахме със закупуването на ИПК "Родина", където имахме идея да построим бизнес центрове. По-късно семейството ми продаде участието си в бизнеса с недвижими имоти. Моята майка го консултираше при покупката на ТВ7. Николай Бареков познавам от много години. Но в момента не поддържаме никакви контакти", подчертава Пеевски.

Пеевски отрича и "Булгартабак" да е негова собственост. "Тази публична компания си има собственици", заявява той.

Въпреки че на 11 април майка му Ирена Кръстева обяви, че е продала "Нова българска медийна група холдинг" на ирландското дружество Media Maker Limited, днес Пеевски потвърждава индиректно, че сделката е била фиктивна. 

"Медиите, които все още са собственост на моето семейство, са "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и половината от вестник "Борба", казва той пред "24 часа".

На въпрос дали е вярно, че има сближаване между ДПС и ГЕРБ и охлаждане с БСП Пеевски отговаря така: "Това, че ДПС и ГЕРБ си говорят по важни за България теми, не значи коалиция, но че трябва всички политици да общуват, за да вървим напред е факт. Охлаждане с БСП? Мисля, че те имат вътрешнопартиен проблем и колкото по-бързо го решат, толкова по-добре и за държавата."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати