25 Април 2024 г. Четвъртък

Служебният премиер: Посланик, професор или президентски кадър

2014-07-31 10:06:28

Росен Плевнелиев има 3 варианта за служебен премиер. Снимка: БТА


Три са вариантите за служебен премиер, твърди в днешния си брой "Труд". Посланик, чието име се пази в тайна, съветничката на президента Росен Плевнелиев Екатерина Захариева и юристът проф. Георги Близнашки - това са спряганите за служебен премиер. Очаква се кабинетът да е факт на 5 август.

"24 часа" пък се позовава на информиран изторник от президенството, че професорът по конституционно право Георги Близнашки ще оглави служебното правителство.

"Теренът е чист, не го каляйте", коментира "Труд". И ДПС върна мандата за съставяне на правителство. Теренът за служебното правителство е чист. Отговорността да не бъде разкалян е и на президента. Задачата му е стъпка по стъпка да спази конституцията. Президентът Росен Плевнелиев трябва да помни, че служебният кабинет има живот само два месеца. И ясни  правомощия. Прекрачи ли ги, политическият пейзаж пак ще се омъгли. Целта на временното правителство е да подготви и гарантира нормалното провеждане на изборите, припомня изданието.

 "Ужасно е неграмотни да решават изборите", казва в интервю за "Преса" проф. Огнян Герджиков, юрист, председател на 39-ото народно събрание. По думите му ние само по форма сме демократична държава. Това означава хората да избират народните водачи. 

Само че кои избират управляващите - тези, които не могат да четат и пишат, да не знаят за кого гласуват, защото са манипулирани. Това е огромен проблем за България. Според Герджиков ниското образование, огромната неграмотност и демографският срив са най-големите проблеми на България днес.

Актуализация на бюджета на държавата и на Националната здравноосигурителна каса няма да има, съобщава "Сега". Часове след като парламентът - с гласовете на ДПС и ГЕРБ - прие със скандали на първо четене проекта на правителството, Бойко Борисов обяви, че напуска Народното събрание. "Дотука беше!", отсече бившият премиер, бесен от коментарите за обвързването на партията му с ДПС. 

Без ГЕРБ и "Атака" парламентът трудно ще събере кворум, още повече че БСП също е срещу актуализацията на държавния бюджет. "42-рото Народно събрание приключва работата си и всички политически сили са го приели. Оттук насетне се отива на избори и 43-тият парламент трябва да довърши и да даде отговори на доста въпроси, които не бяха довършени в това  Народно събрание", обяви председателят на НС Михаил Миков.
 
Блокирането на актуализацията на бюджетите на държавата и на здравната каса не е фатално, коментира пред "Труд" финансистът Емил Хърсев. Той не е сигурен, че в крайна сметка няма да има  актуализация, защото парламентът все още не е разпуснат и би могъл да проведе ново заседание. Според Хърсев няма нужда от актуализация на бюджета на НЗОК, защото тази институция е бездънна  финансова дупка. А бюджетът на държавата има буфери. Те са 
напълно достатъчи, така че и без актуализация той може да бъде изпълнен в рамите на очаваното.

"Избран съм за лидер, не за магьосник - промени в БСП ще има, но не резки", заявява в интервю за "24 часа" Михаил Миков, председател на Народното събрание и на БСП. Според него БСП е  постоянно, но плавно променяща се партия и затова през последните 25 г. остана голямата политическа сила, с която всеки се съобразява. 

Промени ще има, но не под натиска на медиите или на едни или други играчи, които искат да имат своето влияние в ръководството на партията. Председателят на БСП не може да реши сам всички въпроси, както това се случва в други партии. Като начало ще се започне с промени в начина на работа на всички нива, с повече дисциплина и самодисциплина.

Различните коалиционни формати не позволиха на БСП лява политика.От живота на това правителство поуки има и за нас, и за ДПС, казва заместник-председателят на БСП Евгений Узунов в интервю за "Сега". "Беше грешка, че не разписахме взаимоотношенията си в коалиционно споразумение, но наистина заложихме на програмна формула, подкрепена от двете партии. В тази формула обаче не успяхме, и не за първи път, да проведем своята лява политика. Едно или друго кадрово решение не може да даде цялостната яснота за перспективата пред една коалиция", отчита Узунов.

БСП вади половината партии от коалицията. Стрес-тест за реалните гласове от членове и симпатизанти остави 2/3 от партиите сателити на БСП зад борда от предстоящата нова  коалиция, е научил "Стандарт" от високопоставени източници на "Позитано" 20. Подробният анализ до дни ще е на бюрото на новия председател на БСП Михаил Миков. 

Използвани са научни технологии, които дават обективна оценка за всяка от политическите сили в сегашната "Коалиция за България". Вече стана ясно, че в БСП са готови за промяна на името на лявото обединение. И БСП да е с абревиатурата си в новото наименование. От седемте партии в сегашната КБ обаче, 5 са заплашени от изключване.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати