Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Март 3
Начало arrow България arrow Служебният премиер: Посланик, професор или президентски кадър

Служебният премиер: Посланик, професор или президентски кадър

  Print E-mail
2014-07-31 10:06:28
източник: dnes.bg

Росен Плевнелиев има 3 варианта за служебен премиер. Снимка: БТА


Три са вариантите за служебен премиер, твърди в днешния си брой "Труд". Посланик, чието име се пази в тайна, съветничката на президента Росен Плевнелиев Екатерина Захариева и юристът проф. Георги Близнашки - това са спряганите за служебен премиер. Очаква се кабинетът да е факт на 5 август.

"24 часа" пък се позовава на информиран изторник от президенството, че професорът по конституционно право Георги Близнашки ще оглави служебното правителство.

"Теренът е чист, не го каляйте", коментира "Труд". И ДПС върна мандата за съставяне на правителство. Теренът за служебното правителство е чист. Отговорността да не бъде разкалян е и на президента. Задачата му е стъпка по стъпка да спази конституцията. Президентът Росен Плевнелиев трябва да помни, че служебният кабинет има живот само два месеца. И ясни  правомощия. Прекрачи ли ги, политическият пейзаж пак ще се омъгли. Целта на временното правителство е да подготви и гарантира нормалното провеждане на изборите, припомня изданието.

 "Ужасно е неграмотни да решават изборите", казва в интервю за "Преса" проф. Огнян Герджиков, юрист, председател на 39-ото народно събрание. По думите му ние само по форма сме демократична държава. Това означава хората да избират народните водачи. 

Само че кои избират управляващите - тези, които не могат да четат и пишат, да не знаят за кого гласуват, защото са манипулирани. Това е огромен проблем за България. Според Герджиков ниското образование, огромната неграмотност и демографският срив са най-големите проблеми на България днес.

Актуализация на бюджета на държавата и на Националната здравноосигурителна каса няма да има, съобщава "Сега". Часове след като парламентът - с гласовете на ДПС и ГЕРБ - прие със скандали на първо четене проекта на правителството, Бойко Борисов обяви, че напуска Народното събрание. "Дотука беше!", отсече бившият премиер, бесен от коментарите за обвързването на партията му с ДПС. 

Без ГЕРБ и "Атака" парламентът трудно ще събере кворум, още повече че БСП също е срещу актуализацията на държавния бюджет. "42-рото Народно събрание приключва работата си и всички политически сили са го приели. Оттук насетне се отива на избори и 43-тият парламент трябва да довърши и да даде отговори на доста въпроси, които не бяха довършени в това  Народно събрание", обяви председателят на НС Михаил Миков.
 
Блокирането на актуализацията на бюджетите на държавата и на здравната каса не е фатално, коментира пред "Труд" финансистът Емил Хърсев. Той не е сигурен, че в крайна сметка няма да има  актуализация, защото парламентът все още не е разпуснат и би могъл да проведе ново заседание. Според Хърсев няма нужда от актуализация на бюджета на НЗОК, защото тази институция е бездънна  финансова дупка. А бюджетът на държавата има буфери. Те са 
напълно достатъчи, така че и без актуализация той може да бъде изпълнен в рамите на очаваното.

"Избран съм за лидер, не за магьосник - промени в БСП ще има, но не резки", заявява в интервю за "24 часа" Михаил Миков, председател на Народното събрание и на БСП. Според него БСП е  постоянно, но плавно променяща се партия и затова през последните 25 г. остана голямата политическа сила, с която всеки се съобразява. 

Промени ще има, но не под натиска на медиите или на едни или други играчи, които искат да имат своето влияние в ръководството на партията. Председателят на БСП не може да реши сам всички въпроси, както това се случва в други партии. Като начало ще се започне с промени в начина на работа на всички нива, с повече дисциплина и самодисциплина.

Различните коалиционни формати не позволиха на БСП лява политика.От живота на това правителство поуки има и за нас, и за ДПС, казва заместник-председателят на БСП Евгений Узунов в интервю за "Сега". "Беше грешка, че не разписахме взаимоотношенията си в коалиционно споразумение, но наистина заложихме на програмна формула, подкрепена от двете партии. В тази формула обаче не успяхме, и не за първи път, да проведем своята лява политика. Едно или друго кадрово решение не може да даде цялостната яснота за перспективата пред една коалиция", отчита Узунов.

БСП вади половината партии от коалицията. Стрес-тест за реалните гласове от членове и симпатизанти остави 2/3 от партиите сателити на БСП зад борда от предстоящата нова  коалиция, е научил "Стандарт" от високопоставени източници на "Позитано" 20. Подробният анализ до дни ще е на бюрото на новия председател на БСП Михаил Миков. 

Използвани са научни технологии, които дават обективна оценка за всяка от политическите сили в сегашната "Коалиция за България". Вече стана ясно, че в БСП са готови за промяна на името на лявото обединение. И БСП да е с абревиатурата си в новото наименование. От седемте партии в сегашната КБ обаче, 5 са заплашени от изключване.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?