19 Април 2024 г. Петък

Качества за министър-председател- некорумпираност, отговорност, професионализъм и откритост

2014-07-28 20:21:59

Ако изборите бяха на 25 юли, ГЕРБ биха получили преднина от повече от 13 % спрямо БСП. Това сочи представително проучване на Института за модерна политика (ИМП), проведено между 20 и 25 юли.

Делът от респондентите, които биха подкрепили партията на Бойко Борисов е 27.2 %, докато подкрепата социалистите възлиза на 13.5 %, съобщават анализаторите и подчертават, че проучването е проведено преди конгреса на БСП на 27 юли и не отчита настъпването на евентуални изменения в обществените нагласи, породени от промените на върха на столетницата.

Стабилна остава третата позиция на ДПС със 7.3 %, като от ИМП отчитат тенденция към растеж на подкрепата за либералите. 
6% е делът на анкетираните, които заявяват подкрепа за партията на Николай Бареков „България без цензура", ако тя се яви самостоятелно на предсрочния вот.

Подкрепата за Реформаторския блок се стабилизира отчетливо над изборната бариера и възлиза на 4.5 %.

Сериозен шанс АБВ да намери представителство в бъдещия парламент отчитат още от института. Формацията на президента (2001-2010) Георги Първанов би спечелила 4.0 % от гласовете на избирателите.

Ако изборите бяха на 25 юли, националистическите формации -НФСБ и „Атака", не биха получили достатъчна подкрепа за спечелване на депутатско място в 43-то Народно събрание. 2.4 % от запитаните биха подкрепили НФСБ. Същият е и процентът за партията на Волен Сидеров - 2.4 %.

Всички останали политически субекти, които се очаква да се явят на предстоящите избори, на този етап получават под 1 % електорална подкрепа, като за РЗС и ВМРО тя се доближава най-плътно до тази горна граница, сочи още изследването.

19.3 на сто от анкетираните заявяват, че няма да гласуват на предсрочния вот.

Проучването проверява и отношението на респондентите към евентуални бъдещи управленски формули след изборите. Близо половината от анкетираните заявяват твърдопредпочитание към еднопартийно управление - 44 %.

12% предпочитат голяма коалиция между ГЕРБ и БСП.

 

Значително по-ниска е подкрепата за участие на ДПС във властта. Евентуална коалиция между ГЕРБ и либералите е предпочитана от само 4 %, а между БСП и ДПС - от само 3 % от респондентите.

6 на сто от анкетираните са за по-широк коалиционен формат с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок, „България без цензура" и ДПС.

Всеки пети не може да определи добрата управленска формула след изборите, допълват още от ИМП.

Некорумпираност, отговорност, професионализъм и откритост - това са качествата, на които според анкетираните трябва да отговаря бъдещият министър-председател. Това според анализаторите не е изненадващо и идва в отговор на хроничните скандали и съмнения за олигархични и задкулисни зависимости на властта.

В детайли, 31 на сто от запитаните смятат, че бъдещият премиер трябва да е честен и да не бъде корумпиран. Друго основно качество, което задължително трябва да притежава шефът на бъдещия кабинет,  е „отговорност и решителност" според 15 % от анкетираните. Всеки десети пък смята, че министър-председателят трябва да е компетентен професионалист и отдаден на общото благо.

Други качества, които се посочват от респондентите, са инициативността и диалогичността. Едва 3 % пък смятат, че изпълнителната власт трябва да се ръководи от напълно ново за политиката и управлението лице, а 2 % смятат, че този пост трябва да се поеме безпартийна фигура.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати