25 Април 2024 г. Четвъртък

Какъв ще е служебният кабинет

2014-07-30 09:02:59
Вторият служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев няма да се различава съществено по структура от първия през март-май 2013 г. Отново ще има трима вицепремиери, но за разлика от първото служебно правителство на Плевнелиев сега няма да има министър за развитие на електронното правителство, но пък е предвиден министър, който да координира подготовката на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

Постът е обмислян и в предишния служебен кабинет, но в последния момент държавният глава се отказал от идеята и заложил на Изборния борд - с участието на граждански организации и експерти, научи "Дневник" от източници в президентската администрация. Това било отчетено като грешка и сега идеята на новия пост е министърът да координира работата между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което отговаря за избирателните списъци, МВР и Външно министерство, което организира вота в чужбина. Натоварването с персонална отговорност се налагало и с цел предотвратяване на скандали като този с бюлетините в Костинброд.

В профила на новия министър се вписва политологът и специалист по избирателни системи Димитър Димитров, който беше член на Изборния борд към служебния кабинет миналата година, а и е участвал като експерт в писането на изборното законодателство. Пред "Дневник" Димитров отказа коментар.

Министър за електронното правителство би бил изключително важен в редовно правителство, но за два месеца се оказа, че не може да е особено полезен, разясниха от "Дондуков" 2 решението си да се откажат от този пост.

Премиерът почти сигурен

Като "много вероятно" се определя начело на служебния кабинет да застане проф. Георги Близнашки - бивш депутат и член на БСП и председател на Инициативния комитет за референдум по изборните въпроси. Той потвърди в понеделник, че е дал съгласие да бъде премиер или министър в служебното правителство. "Аз съм дал принципно съгласие, но нека президентът има пълна свобода през тези няколко дни, за да намери най-правилното решение", каза той вчера пред Би Ти Ви. И обеща да даде еднозначен отговор след като се извърти т.нар. парламентарна рулетка с връчването на мандатите за съставяне на правителство. "Различни са вариантите, президентът ще оглежда нещата до последния момент и това е негово суверенно право, защото той ще носи отговорността за съставянето на това правителство", застрахова се Близнашки.

Все още нито един от постовете и фаворитите за него не са окончателно потвърдени и всички се застраховат, че крайното решение е в ръцете на президента Росен Плевнелиев и докато не ги обяви на 5 август в 11 ч. нищо не е сигурно. От предишния кабинет той ще може да разчита на малцина, освен на сочената за дясната му ръка Екатерина Захариева, тъй като повечето от министрите са експерти, реализирани в своята област и в рамките на малко повече от година трудно биха могли да изоставят кариерата си за още два месеца.

Вицепремиерите - без изненада

Сигурен изглежда и поне един вицепремиер - Екатерина Захариева, която сега е началник на кабинета на държавния глава, а в предишния служебен кабинет беше министър на регионалното развитие и благоустройството и вицепремиер по икономическите въпроси. Захариева се очаква да заеме същия пост, но ще съвместява и Министерството на инвестиционното проектиране, тъй като няма как двете министерства да бъдат обединени без промяна на закони от Народното събрание.

Другият вицепремиер от служебното правителство - Илияна Цанова е била поканена отново да отговаря за еврофондовете и е фаворит за позицията на "Дондуков" 2, но още няма финално потвърждение.

Все още не е ясно кой ще е третият вицепремиер - в миналия служебен кабинет това беше президентският секретар по социалните въпроси Деяна Костадинова, която ръководеше Министерството на труда и социалната политика. Сега за този пост е сочен бившият шеф на Националния осигурителен институт Йордан Христосков, който беше канен и миналата година.

Фаворити 

Отговорният пост на министър на вътрешните работи вероятно ще бъде поверен на бившия депутат от СДС Йордан Бакалов, който миналата година се оттегли от политиката и се отдаде на преподавателска дейност. По времето на тройната коалиция и на ГЕРБ той ръководеше парламентарните комисии по жалбите и петициите на гражданите.

С шансове за министър на външните работи е официалният представител на Националния демократически институт (САЩ) в Брюксел Даниел Митов. Той беше зам.-председател на ДСБ и заедно с Прошко Прошков, Христо Ангеличин и Петър Николов напуснаха ДСБ и се присъединиха към "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева. Друг вариант за поста е и външнополитическия секретар на държавния гласа Тихомир Стойчев.

Сред обсъжданите за министър на правосъдието е програмният директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) Христо Иванов, който беше канен и миналата година и отказа. Коментира се и кандидатурата на бившия министър на правосъдието в кабинета "Борисов" Диана Ковачева, която също би се вписала в профила на изборен министър.

Министерството на образованието е вероятно да бъде поверено на политолога и президентски съветник Румяна Коларова, а Министерството на културата - на бившия шеф на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) арх. Йорданка Кандулкова. За министър на околната среда и водите съветникът в Постоянното представителство на България в ЕС Светлана Жекова.

Един от вариантите за служебен министър на спорта е олимпийският медалист по шорттрек Евгения Раданова. С най-големи шансове за министър на земеделието се очертава бившият шеф на Държавен фонд "Земеделие" по времето на ГЕРБ Румен Порожанов. За министър на отбраната е сочен Велизар Шаламанов.

Търсят се

За министър на здравеопазването се обсъждат няколко кандидатури, сред които на предишния служебен министър, а сега директор на Военномедицинска академия ген. Николай Петров.

За икономическото, транспортното и финансовото ведомство също продължават да се оглеждат различни варианти, като не е изключено накрая икономиката и енергетиката да поеме президентският съветник Евгени Ангелов, който беше зам.-министър при управлението на ГЕРБ.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати