28 Март 2024 г. Четвъртък

Полет МН17: какво се е случило и кой е виновен?

2014-07-18 14:45:31

Снимка: Reuters


Катастрофата на Боинг-777 на авиокомпания Malaysia Airlines, извършващ полет МН17, продължава да поставя множество въпроси. На фона на взаимните обвинения и различните предложения засега няма потвърден отговор на въпросите с какво оръжие е бил свален самолетът и кой го е свалил, пише Би Би Си.

Въпреки информацията, появила се в интернет, засега не е ясно дали сепаратистите в Югоизточна Украйна разполагат с възможност да свалят подобни цели. Междувременно експерти изказват мнения за случилото се.

Майкъл Кларк, професор от Кралския обединен институт по отбранителни изследвания: 
„Известно ни е, че на 29 юни сепаратистите на всеослушание заявиха, че са превзели система БУК на украинската армия. ... Разполагаме също така със свидетелства, че лидерът на сепаратистите Игор Стрелков /Гиркин/ е написал в социалните мрежи за свален Ан-26. Това съобщение след това беше бързо свалено“. 

Дезмънд Рос, експерт по въпросите на авиационната безопасност:
„Много лошо е, че оценката на риска /за полети над източната част на Украйна/ не е била направена по-щателно“. 

Сергей Ковальов, председател на руския синдикат на авиодиспечерите:
„За да бъде свален самолет, който лети на височина 10 000 метра, трябва да имаш много сериозно въоръжение – ракети. Мога да предположа, че това е или грешка /Украйна вече е сваляла руски Ту-154 преди 13 години/, или терористичен акт“. 

Павел Фелгенгауер, военен експерт:
„Естествено, че това е грешка. Не мисля, че някой е искал да свали малайзийски Боинг. В зона на военните действия изобщо не бива да се лети, още повече, че една от страните активно използваше авиацията, а другата – средства за противовъздушна отбрана“. 

Джонатан Маркъс, дипломатически наблюдател на Би Би Си:
„Ако Русия по някакъв начин е причастна към тази трагедия, то въпросът за засилване на санкциите, особено от страна на Европа, ще става все по-актуален. Това също така ще даде тласък за дипломатическо уреждане на кризата“. 

Рубен Есаян, руски пилот изпитател:
„Какво, Порошенко е ясновидец ли? За изясняване на всички причини за катастрофата е нужно щателно всестранно разследване в съответните международни организации“. 

Ник де Ларинага, аналитик от IHS (в интервю за РИА Новости):
„На обикновена височина на полета пътническият самолет не е достъпен за преносимите зенитно-ракетни комплекси, които можехме да видим в ръцете на бунтовниците в Източна Украйна. Но той би могъл да бъде в радиуса на действие на системите „земя-въздух“ със среден и далечен обсег като „Бук“ и С-300 или по-късни техни версии. И Русия, и Украйна имат на въоръжение такива системи“.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати