25 Април 2024 г. Четвъртък

Малайзийски самолет с 295 души се разби в Украйна, предполагат удар с ракета

2014-07-17 22:53:06

Останките на самолета са пръснати в продължение на близо 15 км. 

295 души са загинали, след като самолет Boeing 777 на Малайзийските авиолинии се разби в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС. Катастрофата е станала на 60 км от руската граница в Донецка област.

Всички хора на борда са загинали, сред които 280 пътници и 15 души екипаж. Това заяви източник от руските авиодиспечерски служби. Над 250 пасажери са граждани на ЕС.

Според "Ройтерс", БиБиСи и други западни медии, позоваващи се на вътрешното министерство на Украйна, "Боинг"-ът е свален с ракета земя-въздух от зенитно-ракетен комплекс "Бук", използван от проруските сепаратисти. Проруските сепаратисти пък обвиняват властите в Киев, че са отговорни за трагедията.

Ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) отрича сепаратистите да разполагат с въоръжение, способно да свали самолет, летящ на 10 км височина. Техните зенитно-ракетни комплекси имали обхват 3 хил. метра. Самолетът е свален от украинска страна, обявиха от ДНР.

"Асошиейтед прес" цитира Антон Герашченко, съветник в Министерството на отбраната в Киев, според когото самолетът е бил свален със зенитна ракета "Бук". По-рано днес журналисти на агенцията са видели установка от същия вид край населеното място Снежное, разположено в близост до град Торез, намиращ се в близост до мястото на падане на Боинга.

Според пресслужбата на самопровъзгласилата се Луганска народна република самолетът е свален от украински щурмови изстребител.

Телата на най-малко 100 загинали са открити на мястото на катастрофа. По данни на представител на украинското министерство на извънредните ситуации, отломките на самолета са разпилени в радиус 15 км от мястото на падане.

По първоначална информация самолетът изпълнявал полет от Амстердам до Куала Лумпур. В 17,20 ч московско време самолетът, летящ на височина повече от 10 000 метра, е трябвало да навлезе в руското въздушно пространство.

Боингът паднал близо до град Шактарск в Донецка област, след като изчезнал от радара. Екипи на Бърза помощ са стигнали до мястото на инцидента.

От Министерство на външните работи обясниха пред News.bg, че до момента при тях не е постъпила информация дали на борда на самолета е имало български граждани.

Припомняме, на 8-ми март изчезна малайзийски самолет, изпълняващ полет от Куала Лумпур за Пекин. И досега неговото издирване продължава, като няма сигурна информация какво точно се е случило.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати