27 Април 2024 г. Събота

Станишев май ще става зам.-шеф на Европарламента

2014-06-25 08:12:40
Лидерът на БСП Сергей Станишев напуска българския парламент и става депутат в Европейския. Това стана известно ясно вчера, след като се разбра, че в понеделник вечерта Станишев е внесъл молба в деловодството на Народното събрание да бъде освободен от ангажиментите си като народен представител, пише "Дума". Той посочи като причина за взетото решение ангажиментите си на европейско ниво по преговорите за бъдещото управление на ЕС. 

Според запознати като президент на ПЕС Станишев ще бъде лидер на групата на социалистите и демократите в Европарламента. Възможно било дори да стане и зам.-шеф на ЕП, за чийто председател се очаква отново да бъде избран Мартин Шулц, пише в. "24 часа". След като избра Брюксел, името на Станишев отново се спрегна и за еврокомисар. След решението на соцлидера от Европарламента окончателно изпада Петър Курумбашев. Бившият зам.-шеф на червената група и председател на екокомисията бе толкова убеден, че ще стане едродепутат, че напусна Народното събрание още по време на предизборната кампания. Михаил Миков е сочен за наследник на Сергей Станишев на лидерския пост в БСП. 

Парламентарният шеф е фигурата, която може да обедини всички лобита в партията, смятат на "Позитано" 20. Според запознати това е решението и на самия Станишев, въпреки че още не говори за оттеглянето си. За кандидати за поста се спрягат и Ангел Найденов, Янаки Стоилов, Драгомир Стойнев, Илияна Йотова, Корнелия Нинова. Темата за отчетно-изборен конгрес на БСП не е актуална в момента, заричаха се днес членове на Изпълнителното бюро. Според тях Станишев ще остане лидер със сигурност до предсрочните избори, а може би и до края на годината.

Консултациите за бъдещето на страната бяха отложени за петък. Първоначално лидерите на четирите парламентарно представени партии трябваше да се срещнат във вторник, припомня "Новинар". Проточването на консултациите засили и спекулациите за договорки между партиите за съставянето на широка коалиция в рамките на сегашното Народно събрание. Част от хипотезите са, че ГЕРБ води преговори с ДПС за поемане кормилото на властта. 

Според други твърдения ГЕРБ и БСП ще се съюзят в търсене на изход от кризата. 

"Никакъв кабинет с БСП и ДПС! Избори - в средата на септември. Моля да не се спекулира с лъжи, че ще има ново правителство в рамките на този парламент", конкретизира линията на поведение на ГЕРБ в настоящето и близкото бъдеще Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, пред "24 часа"Бутилката е отворена, курсът е към урните!"В Европа никой не съвместява два поста!" "Г-н Станишев и екипът му направиха каквото могат, за да дестабилизират БСП и държавата, единствената награда за г-н Станишев е мястото на евродепутат", е позицията на политолога Димитър Аврамов. "Най-разумно е да има експертно правителство"Станишев и Борисов да преглътнат личното си его и да се коалират. След изборите да има правителство, подкрепено от конституционно мнозинство, но без ДПС!".

"И аз не знам докога ще съм премиер!" Тази реплика подхвърли вчера къде на шега, къде - не премиерът Пламен Орешарски по време на традиционната си среща с гражданските организации, пише "Преса". Изказването му, продължило почти час, заприлича на своеобразен отчет в края на мандата. Министър-председателят предупреди, че актуализация на бюджета ще има, че съществуват рискове за приходите и подчерта, че действията на правителството не са довели до влошаване на нито един макроикономически, финансов или фискален параметър.

Новият министър на околната среда и водите Станислав Анастасов разяснява в интервюто си за "Труд"

Наводнени площи в някои региони на страната, сериозно закъснение в прибирането на реколтата, очаквани допълнителни разходи за стопанствата и вероятно влошаване на качеството на част от продукцията. Такива са оценките на зърнения сектор след проливните дъждове в последните седмици, които със сигурност ще се отразят на реколтата, обобщава "Капитал Daily". Вчера след заседание на Консултативния съвет по зърното земеделският министър Димитър Греков съобщи, че произведената пшеница през тази година ще бъде около 4.7 млн. тона, което е съпоставимо с 2013 г., но по-малко от предварително прогнозираното количество от 5 млн. тона. В някои региони пък има на 100% унищожени посеви, но засега не изглежда ситуацията да е драстична. 

Междувременно информацията от международните пазари показва, че засега няма индикации за повишение на цените на зърното заради очакваната добра реколта във всички държави, които са водещи производители. България ще се сблъска и с допълнителна конкуренция в региона след решението да бъде отпусната квота на 
безмитен внос на зърно в ЕС от Украйна, която е един от големите производители в Черноморския регион.

"Кабинетът ще предложи авансовият данък пак да се удържа през цялата година", информира "Сега".
Авансовият данък върху извънтрудовите доходи на физическите лица вероятно отново ще се удържа без прекъсване през цялата година, съобщи вчера заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

Миналата година работодателят не удържаше налога върху тези суми през последните три месеца и гражданите бяха принудени да доплащат през тази година. Промяната ще засегне около 120 000 българи и ще улесни НАП в събирането на подоходния данък.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати