27 Април 2024 г. Събота

Станишев избра Европарламента

2014-06-24 11:42:53
Лидерът на БСП Сергей Станишев е подал заявление за прекратяване на пълномощията му като народен представител, съобщиха от пресцентъра на парламента за Dnes.bg.

Заявлението е внесено вчера в 17.34 часа. По този начин Станишев най-накрая определи решението си, с което се отказва от парламента и става евродепутат.

Той беше водач на листата на социалистите за евровота, въпреки че впоследствие се оказа, че заради преференциалния вот 15-ият в нея Момчил Неков го е изместил.

Станишев е и президент на ПЕС, но след като оглави листата с кандидати за евродепутати от БСП беше декларирал, че ще се откаже от мястото си в Брюксел и ще остане в националния парламент.

Напоследък обаче соцлидерът не отговаряше директно на въпроса ще отиде ли в Европарламента. 

Преди дни той отговори само, че срокът за процедурата по поемане на поста изтича на 22 юни. Спокойно, не се притеснявайте, беше коментарът на Станишев.

Името му неофициално се спряга за следващ еврокомисар от България. Именно това беше и едно от обвиненията на опозицията – че се бавят предсрочните избори, за да може председателят на БСП да бъде номиниран за поста. 

След слабия резултат на левицата на евроизборите се заговори и за оставка на лидера, до такава обаче не се стигна. На последния пленум на БСП Станишев получи мандат да организира задаващите се предсрочни избори.

Повече подробонсти около решението на Станишев се очаква да бъдат съобщени на брифинг в централата на БСП по-късно днес след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Ръководството на левицата обеща днес да съобщи своето предложение за датата на консултациите между парламентарно представените партии за насрочване на предсрочни парламентарни избори. Заявката на социалистите е, че това ще стане до края на седмицата.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати