28 Март 2024 г. Четвъртък

МВР шефът и кметът на Варна се хванаха за гушите задочно за потопа

2014-06-20 07:37:41

Излелият се над Варна потоп стана причина МВР шефът Цветелин Йовчев и кметът на Варна Иван Портних "да се хванат задочно за гушите" в ефира на БНТ.

Портних обвини управляващите, че не са адекватни при справянето с природното бедствие.

Най-вероятно жертвите ще бъдат повече, отбеляза кметът на Варна. Той определи ситуацията като трагедия. В момента кметът се намира на ул. „Горна студена" в квартала, където улицата и къщите са залети, колите са качени една върху друга. Портних посочи, че два трафопоста са отнесени и не е ясно кога ще бъде възстановено захранването.

Кметът на Варна посочи, че където той се намира има само един джип от Гражданска защита.

Всички сили и средства на полицията и пожарната са съсредоточени в бедстващия квартал. Към морската ни столица са изпратени екипи от Бургас и Шабла, уточни вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той отбеляза, че властите призовават жителите да се евакуират във високите зони или да се качат на най-високите етажи на къщите си.

В момента се изпълняват набелязаните мерки при природно бедствие. Ако кметът е викал от прозореца на кметството, не мога да коментирам, посочи вътрешният министър. Той посочи, че има процедура за това. Сигналът за природното бедствие е постъпил в 18 часа на тел. 112 и всички екипи на полицията, пожарната и Гражданска защита са били мобилизирани, посочи Цветлин Йовчев.

Той кръстоса шпага с градоначалника, който обвини държавата за липса на реакция. Йовчев контрира, че докато някои дават интервюта, държавата действа и обвиненията в такъв момент приличат на мародерство.

Президентът Росен Плевнелиев поддържа постоянен контакт с министър Цветлин Йовчев и кмета на Варна Иван Портних във връзка с наводнението в града.

Ще предприемем много бързи действия, така че ако има нов валеж, да има откъде да се оттича водата, обеща транспортният министър Данаил Папазов.

Поднасям своите съболезнования на семействата и близките на загиналите при бедствието във варненския квартал "Аспарухово". Това напиша порфила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В същото време искам да заявя, че е недопустимо държавен чиновник да се оправдава с липсата на комуникации. Напомням на Орешарски, че в МВР има главен оперативен дежурен, който може да се свърже по всяко време на денонощието с всеки представител на институция, а ако не може - разполага с възможността незабавно да изпрати патрул от съответната регионална дирекция, за да открие и осъществи връзка с определения човек.

Община Варна напомня на гражданите, че могат да се обръщат за помощ и съдействие към оперативния дежурен при община Варна на тел.

052-820-112, 052-820-204 и 052-820-016

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати