23 Април 2024 г. Вторник

Йовчев за бедствието във Варна: Държавата действа

2014-06-20 07:28:07
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че се предприемат всички необходими действия, за да бъде овладяна ситуацията във Варна и че от първия момент държавата е започнала да действа, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

След разпореждане на министър-председателя Пламен Орешарски министърът пристигна във Варна късно снощи.
Както Dnes.bg писа по данни на полицията е потвърдена смъртта на 10 души, издирват се още хора.

По думите му ситуацията е тежка в цялата страна, а най-тежко е положението във Варна. Йовчев заяви, че в 18 часа е постъпил сигнал на телефон 112 и веднага се е реагирало.

"Изпратени са абсолютно всички сили, които са на Гражданска защита и на пожарната. Незабавно са изпратени и допълнителни сили от Бургас, Добрич и от Шумен. Целият състав на полицията е изпратен на място. Задействан е кризисният план при областния управител и от там нататък се действа спрямо него", обясни вицепремиерът.

"Още от първия момент държавата е започнала да действа. Това, което може да се прави, се прави", категоричен беше Йовчев.

Вицепремиерът заяви, че се очаква втора вълна.

"Създадена е организация и е задействана системата за ранно предупреждение", добави Йовчев и каза, че се предприемат всички необходими действия, за да бъде овладяна ситуацията.

Министърът на вътрешните работи призова да не се злоупотребява с нещастието на хората.

От Министерството на здравеопазването съобщават, че сигналът от Главна дирекция на полицията за силен дъжд и опасност от наводнения във Варна е постъпил към дежурния в Министерството на здравеопазването в 20.00 часа. Веднага след това от министерството е създадена организация за изпращане на спешни екипи на ЦСМП към кв."Аспарухово". При пристигането си те не са били допуснати на място.

Първото влизане сред пострадалите става към 23.20, като към 24.00 ч. едно дете и двама възрастни са транспортирани и хоспитализирани в болница "Св. Анна". За съжаление изваждането и съответно оказването на медицинска помощ става изключително бавно заради тежката обстановка, в която работят спасителните екипи.

Министерство на здравеопазването е организирало и в настоящия момент на разположение на спасителите се намират 9 екипа от ЦСМП Варна. В готовност са активирани още по 1 екип от болниците "Св. Анна" и "Св. Марина", както и от филиалите в Провадия и Аксаково.

Екипите на ЦСМП Шумен и Добрич също са на разположение да се включат при необходимост.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати