26 Април 2024 г. Петък

Герджиков: Разлъката Пеевски – Василев е функция на разпада БСП – ДПС

2014-06-14 14:06:24

В Европа се поражда надеждата, че излиза от кризата. Ние трябва да хванем още веднага този влак, обаче за това трябва една спокойна политическа обстановка, а тя не е такава, каза в сутрешното студио на бТВ проф. Огнян Герджиков.

Ние трябва просто да се закачим за този шанс, така, както се закачихме за този шанс от края на 90-те години, когато на власт дойде Иван Костов. Има хора, които го отричат, но така той направи нещо много ценно - България тръгна нагоре. И от 1997 година до 2008 г. България се развиваше изключително бързо. Това са показатели обективни, това не, защото така ми се струва. Ние съумяхме в онова време да направим този много бърз прогрес и много добре неща станаха в България, заяви бившият председател на Народното събрание.

Той е на мнение, че в България има непрекъснато противоборство, защото партийните и финансовите интереси са над всичко, което пречи на различните политически формации да се обединят в името на държавата, както се случва в Германия.

На въпрос дали има връзка между разпада на съюза - Пеевски и Цветан Василев, и разпада на другия съюз - БСП и ДПС Герджиков предположи, че едното е функция на другото. Как да ви кажа, не ми харесва тази обстановка, че ДПС в последните години се явява ключов фактор в нашата политика и далеч невинаги това е за добро. Защото те великолепно знаят своите интереси и ги преследват по един начин, който трябва да им се свали шапка, каза професорът.

По думите му ДПС, но и БСП отстояват руските интереси. Връзката ДСП - Пеевски - КТБ, която води към Русия, се е разпаднала в последните месеци, смята Герджиков.

Ленин го е казал, макар сега да не го признаваме като фигура, но политиката е концентриран израз на икономиката. В основата на политиката стои икономиката, което означава, че стоят парите. Това са големите интереси, които движат света. Така е устроен светът. Може би след 5000 години да е различно, но аз няма да мога да разбера какво ще бъде. Но така е откак свят светува - парите стоят в основата.

Относно компрометираните фигури в съдебната система Герджиков посочи, че има отделни фигури, върху които падат съмнения, и то основателни такива. Но тези фигури се броят на пръстите на едната ръка, защото има великолепни магистрати, наистина великолепни професионалисти, които не се продават, коментира Герджиков.

Темата за задължителното гласуване той коментира като мярка, която може би изглежда недемократична, но която в някаква степен ще очисти политическия живот в страната ни.

Трябва да се въведе този задължителен вот, за да се намали корупцията в избора на парламент, на местните избори, ще се намали влиянието на купуването на гласове. То вече няма да има тази тежест, смята Герджиков.

източник: news.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати