Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Септ 28
Начало arrow Крими arrow Прокуратурата повдигна обвинение срещу Мария Дивизиева

Прокуратурата повдигна обвинение срещу Мария Дивизиева

  Print E-mail
2014-05-08 16:23:23
източник: news.bg

Столичната военно-окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Орешарски.

Дивизиева е обвинена за това, че в периода 29.04.2009 - 26.11.2009 г. умишлено е улеснила в качеството си на помагач Петър Петков, председател на Военно-апелативния съд, да предостави неверни сведения пред  Дирекция ОПАК.

Припомняме, по същото дело обвинения имат и Петков, както и шефът на Апелативния съд Пенгезов.

Неверните сведения са отразени в Окончателен технически доклад от 26.11.2009 год. и приложените към него документи, че по проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища" са проведени процедури за избор на изпълнители по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

По посочения проект обществени поръчки не са били провеждани. Мария Дивизиева е съдействала чрез съвети, разяснения и обещание да се даде помощ след деянието и отстраняване на спънки, като престъплението е по чл. 248а от НК.

Самата Дивизиева коментира лаконично на излизане от ДАНС, че според нея става дума за някакво доста сериозно недоразумение. 
Надявам се това недоразумение бързо да бъде изчистено и прокуратурата много бързо да си свърши работата - обективно и безпристрастно, изтъкна шефката на премиераския кабинет.

От прокуратурата съобщиха в рамките на обвинението срещу Пенгезов, че през 2009 г., след като е узнал за „възникналите проблеми", той лично е изпратил писмо до Мария Дивизиева - тогава директор на ОПАК и зам.-министър на държавната администрация, и административната реформа, с което поискал съдействие за преодоляване на възникналия проблем. По повод на писмото двамата са разговаряли през юни същата година, в кабинета на зам.-министър Дивизиева,заедно с представители на бенефициента.

На срещата експерт от ОПАК изказал становище, че съществуват само два възможни законови начина за преодоляване на възникналия проблем - да се сключат трудови договори с вече ангажираните ИТ специалисти и експерти или да се проведат обществени поръчки.

Прокуратурата е уведомила председателя на ДАНС за повдигнатото обвинение с оглед допуска до класифицирана информация на Мария Дивизиева.

Премиерът Пламен Орешарски коментира на тържествена церемония в Националната художествена галерия, че тепърва предстои да се запознае случая. Той съобщи, че засега няма да се иска оставката на Дивизиева, тъй като обвиненията срещу нея нямат връзка с мандата на правителството към момента.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на Бургас - ...
  Новини Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заявили, ...
  Новини Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в колата е била и приятелката на ...
  Новини Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дондуков", съобщи ...
  Новини Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще се бди за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?