25 Април 2024 г. Четвъртък

Дивизиева отговаряла за подмяната на документи при измамите, разкри прокурор

2014-05-04 09:56:53

При измамите с европари ангажиментът на началника на кабинета на Орешарски Мария Дивизиева е бил да следи за безпроблемна подмяната на документацията в управляващия орган. Това заяви прокурорът по случай Стоил Тойчев пред БТВ.

Дивизиева е уличена в документални измами и търговия с влияние. Името й „изплува" в скандалното разследване срещу председателите на Софийския апелативен съд - Веселин Пенгезов, и на Военно-апелативния съд - Петър Петков. Двамата са обвинени в злоупотреба с еврофондове. За последните 3 години тя е била разпитвана няколко пъти, каза прокурор Тойчев.

"Първоначално беше доста по-склонна да съдейства и в първите си показания доста неща сподели, които после, след като се консултира с адвокат, зае друга позиция”, обясни тпй.

Според прокуратурата почти целият проект е бил подменен. Съставени били нови документи със задна дата. Направени са фрапантни нарушения по договора. Замесени са десетина души. IT специалисти са били наети, преди проектът да е одобрен. Плаща им се авансово. Преди второто обаче става ясно, че законът е нарушен, защото не е проведена обществена поръчка. Магистратите веднага организират такава, но със задна дата. Разбиват бюджета на части, за да могат да заобиколят закона.

„Няма как да се проведат девет независими обществени поръчки и бюджетът на печелившите оферти на независимите участници да са абсолютно еднакви. И съвсем случайно пък печелившите оферти сборът им да дава до лев сборът по дейността”, обясни прокурор Стоил Тойчев.

„Изкушавам се да цитирам господин Пенгезов, който в правото си каза, че всеки може колкото може”, продължи прокурорът с предположение защо се е действало така.

„Това е направено по толкова обидно виден начин, демонстративно виден начин, от чувство за безнаказаност. Защото в нашето общество има една прослойка от безнаказани. Чувстват се като богове”, обясни още прокурор Тойчев.

И докато окомплектоването на отделните обществени поръчки се прави от съдиите, няма как подмяната на документите да стане без управляващия орган. „Точно това е бил ангажиментът, който е поела Мария Дивизиева - да стане безпроблемна подмяната на документацията в управляващия орган”, посочи още обвинителят.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев не спести похвалите си за Дивизиева и заяви, че нейното присъствие в управляващите структури е "комплимент".

източник: actualno.com

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати