27 Април 2024 г. Събота

Бойко Борисов: Ключът към интеграцията на ромите е работа и образование

2014-04-07 12:40:20

Разковничето на думата интеграция се състои в думите работа и образование. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на конференция „Интеграция на ромите” в Народното събрание, организирана от Сдружение "Граждани за европейско развитие на България” и Фондация „Ханс Зайдел”.

По думите му  докато я има думата "интеграция", означава, че нещо не е наред, че ромското общество не е с "всички възможности, които имат и другите граждани".

„Затова се провеждат мероприятия след мероприятия, за да се интегрират. Кога ще приключи това мероприятие? Когато ром стане премиер, президент, министър, депутат, и това няма да е събитие. Тогава ще приключим с тези конференции”, отсече Борисов.

Като път за интеграцията на ромите Борисов посочи образованието и работата. "Говорим за стотици хиляди хора, които нямат работа, образование. Поради някакви причини рано напускат училище, навлизат рано в живота”, каза той и посочи, че целта на на това мероприятие е да се накарат ромите да учат, не да напускат училище във втори, трети, четвърти клас.

"Да учат, за да може утре, когато кандидатстват за работа, да не кандидатстват за "Чистота". Има единици, които говорят чужди езици, имат по две три образования, което е радост, но са само процент. Трябва да минат 50% тези, които притежават такова образование, тогава нещата си вървят по естествения ред”, смята Борисов. Когато си образован, тогава си конкурентен на пазара, каза той и допълни, че тези две неща направят ли се, няма да се говори за интеграция на роми.

„Докато стотици хиляди хора не работят при този демографски срив, при тази застаряваща нация, нищо добро не ни очаква. Работата и създаването на БВП е разковничето след това да се говори заповишаване на пенсии, заплати, социални мерки и всичко останало. Когато милион и половина работят, а останалите чакат помощ, няма шанс държавата да тръгне напред. В същото време млади, прави, хубави, умни хора стоят без работа и са свикнали, че ще получават помощи”, каза още Борисов.

Той смята, че ако в случая става въпрос за 5 –10 хиляди души, както при бежанците, държавата ще има възможност да се напъне да помогне. Но тук става дума за стотици хиляди души, коментира той.

„Без работа няма успех, без успех няма работа. Първо трябва да ги изучим и да им предоставим работа. Какво ще стане, зависи от самите тях”, смята Борисов.

В София живеят хора от различен етнос, а градът е един за всички и е много важно да успяваме да осигурим условия за живеене на всички, което не е лесно и трябва да се случва, като се спазват правилата, законите и редът, каза от своя страна кметът Йорданка Фандъкова.

Тя заяви, че задължителното предучилищно образование е отчетено като успех за България в интеграцията на ромите. Това е посочено в последния доклад на ЕК за интеграция на ромите, който е отчел някои позитивни резултати в нашата страна, като например въвеждането на задължително 2-годишно предучилищно образование. "Първата мярка за интеграция безспорно е образованието, а за да е успешно то, децата отивайки в първи клас трябва да са подготвени, за да не отпадат бързо от системата", допълни Фандъкова.

Тя отчете, че през 2013 г. са извършени обходи в "Красна поляна", в "Овча купел", в "Сердика" и др., като са анкетирани близо 2000 ромски семейства. Целта е да се насочат децата към училище, като 72 са записани в училище; над 500 жени са прегледани; организирани са различни форми на здравна профилактика.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати