29 Април 2024 г. Понеделник

Бат Сали стартира Национално ромско обединение

2014-04-07 11:34:55

История, бит и култура. Това е първата от общо 27 точки, по които са заседавали политически лидери и представители на неправителствения сектор от ромския етнос в Боровец. Събитието, което дава началото на Национално ромско обединение, беше организирано от депутата от ДПС Александър Методиев, станал по-известен като Бат Сали.

Пред bTV той заяви, че всички разходи около мероприятието със 77 участници, което се проведе в 4-звезден хотел, са били в рамките на 4500 лева. Разходите били поети от самия него. Методиев „успокои” другите партии, като заяви, че ромите няма да създават политически субект, а гражданско обединение, което ще се занимава с всички проблеми пред представителите на етноса у нас.

Той за пореден път подчерта, че сбирката не е била с предизборни цели. „Като представител на Движението за права и свободи отправих апел към присъстващите, че партията, която най-добре работи за просперитета на всички, е именно ДПС”, посочи той.

Ромският активист от Враца Илия Костов посочи, че важното е какво ще правят ромите, след като се обединят и дали ще могат да създадат „банка от кадри” извън конкретна политическа сила. „Не може да се мисли, че ромите са само един вот, който може да се купи и може да се манипулира”, категоричен бе той.

Бившият зам.-министър от времето на тройната коалиция Александър Филипов посочи, че ако е искал да прави партия, много отдавна е щял да я направи. „Това е ромската пролет, чакана от 25 години”, заяви по отношение на новата организация и посочи, че е имало много опити ромите да се съберат под едно знаме, но те са били неуспешни.

Филипов подчерта, че от 1989 г. до днес има голямо количество интеграционни програми, по които не е свършено нищо – Десетилетието на ромското включване, Ромската жилищна стратегия и др. Заради неуспеха на тези инициативи сега ромите вземат нещата в свои ръце, посочи бившият зам.-министър.

Той също не спести добрите думи за ДПС, като заяви, че по време на прехода партията е била гарант за социалния и граждански мир в страната и буфeр между ромите и радикалните организации.

 

В събота Александър Методиев обяви, че с учредяването на Национално ромско обединение ще спре "кранчето" на купуването на ромските гласове от страна на другите политически партии.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати