Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 25
Начало arrow Политика arrow Бат Сали стартира Национално ромско обединение

Бат Сали стартира Национално ромско обединение

  Print E-mail
2014-04-07 11:34:55
източник: dnes.bg

История, бит и култура. Това е първата от общо 27 точки, по които са заседавали политически лидери и представители на неправителствения сектор от ромския етнос в Боровец. Събитието, което дава началото на Национално ромско обединение, беше организирано от депутата от ДПС Александър Методиев, станал по-известен като Бат Сали.

Пред bTV той заяви, че всички разходи около мероприятието със 77 участници, което се проведе в 4-звезден хотел, са били в рамките на 4500 лева. Разходите били поети от самия него. Методиев „успокои” другите партии, като заяви, че ромите няма да създават политически субект, а гражданско обединение, което ще се занимава с всички проблеми пред представителите на етноса у нас.

Той за пореден път подчерта, че сбирката не е била с предизборни цели. „Като представител на Движението за права и свободи отправих апел към присъстващите, че партията, която най-добре работи за просперитета на всички, е именно ДПС”, посочи той.

Ромският активист от Враца Илия Костов посочи, че важното е какво ще правят ромите, след като се обединят и дали ще могат да създадат „банка от кадри” извън конкретна политическа сила. „Не може да се мисли, че ромите са само един вот, който може да се купи и може да се манипулира”, категоричен бе той.

Бившият зам.-министър от времето на тройната коалиция Александър Филипов посочи, че ако е искал да прави партия, много отдавна е щял да я направи. „Това е ромската пролет, чакана от 25 години”, заяви по отношение на новата организация и посочи, че е имало много опити ромите да се съберат под едно знаме, но те са били неуспешни.

Филипов подчерта, че от 1989 г. до днес има голямо количество интеграционни програми, по които не е свършено нищо – Десетилетието на ромското включване, Ромската жилищна стратегия и др. Заради неуспеха на тези инициативи сега ромите вземат нещата в свои ръце, посочи бившият зам.-министър.

Той също не спести добрите думи за ДПС, като заяви, че по време на прехода партията е била гарант за социалния и граждански мир в страната и буфeр между ромите и радикалните организации.

 

В събота Александър Методиев обяви, че с учредяването на Национално ромско обединение ще спре "кранчето" на купуването на ромските гласове от страна на другите политически партии.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?