Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Септ 29
Начало arrow Политика arrow АБВ представи евролистата си: Води Калфин, втори е ген. Михов

АБВ представи евролистата си: Води Калфин, втори е ген. Михов

  Print E-mail
2014-03-30 20:58:45
източник: dnes.bg

Лидерът на АБВ Георги Първанов представи листата с кандидатите за Европейския парламент на националната гражданска инициатива в музея "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново. 

Листата е от 17 души. Водач е евродепутатът Ивайло Калфин, втори в листата е бившият началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Михо Михов, трети е финансистът Константин Проданов, четвърти е икономистът Нина Найденова. На пето място е кметът на Перник Росица Янакиева, на шесто място - проф. Андрей Андреев, на седмо - хирургът д-р Драгош Методиев. 

Георги Първанов посочи и коалиционните партньори на АБВ в  предстоящите избори - Политическо движение "Социалдемократи", партията "Обединени социалдемократи", ОБТ-Български лейбъристи, Българска партия "Либерали". 

Пред журналисти Първанов коментира,че предстоящите избори са важни, защото те ще посочат пътя, по който страната ще се развива през следващите години.

 

"Тази сграда наистина е историческа, свързана е с един от ключовите моменти на българската държавност и това е знак, който ние от АБВ правим за това, че трябва да възродим българската държавност. Този знак се прави в момент, в който, както виждаме, всичко се договаря някъде по кафетата, по ъглите, в една ненормална задкулисна обстановка“, обяви президентът (2002-2012 година).

Той каза, че трябва да бъде приета незабавно позиция на българския парламент за кризата в Украйна, която да даде "ясен мандат на правителството". Според него в нея трябва да има яснота по отношение на санкциите, които ще рефлектират в енергийната сфера, защото те ще ощетят в най-голяма степен България.

Опонентите в предстоящата предизборна кампания от всички  политически сили трябва да се разберат и да постигнат консенсус по този национален въпрос, а не да поддържат атмосфера на противопоставяне, заяви Ивайло Калфин.

Според Георги Първанов държавата се намесва в политическия процес. Той даде примери с членове и симпатизанти на АБВ, които след като са заявили, по думите му, че са част от инициативата, са били уволнени - те или техни близки.

Първанов посочи, че това са примери за "политическа саморазправа" и изрази съмнение, че има данни за "намеса на службите". Във връзка с това Първанов каза, че ще поиска среща с премиера Пламен Орешарски, за да разбере какво е "отношението на правителството към политическите репресии в страната и в частност към АБВ". 

В събота вечерта Георги Първанов и Ивайло Калфин присъстваха на концерта на народната певица Николина Чакърдъкова, който се състоя във Велико Търново. В приветствието си към публиката Георги Първанов е посочил, че една от целите на АБВ е да възроди движението "Съхрани българското".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?