25 Април 2024 г. Четвъртък

Първанов: Евровотът ще е референдум за съдбата на управляващите

2014-03-17 09:12:33

„Моята романтика, моят сантимент към БСП и към левицата ще останат завинаги, с това са свързани най-хубавите моменти в моя живот. Това заяви в предаването „Нека говорят" по bTV Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/. И допълни, че болката му отмине тогава, когато види левицата силна, обединена и печеливша, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

До броени дни АБВ ще обяви политическите формации,с които ще влезе в партньорство за евровота, съобщи Георги Първанов. Това е и моментът, когато ще бъдат оповестени и останалите имена в листата на АБВ. „Коалиция, защото това е възможният законов начин да участваме в тези избори. Не искаме да правим партия. А какво ще стане след 25 май - ще решава АБВ", обясни президентът и допълни, че формацията има колективни органи, които ще анализират и преценяват.

Що се отнася до водачеството на евролистата на БСП от страна на Сергей Станишев, Първанов коментира, че не вижда нищо лошо ако червеният лидер е решил да се реализира в международна кариера, това даже би било по-честно към избирателите. Но смята, че в случая става въпрос по-скоро за подвеждане, предвид предварителната заявка на Станишев, че ще се оттегли след вота и ще отстъпи мястото си на останалите в листата. „Това не е честно и аз такава линия на поведение не възприемам", допълни Първанов.

Президентът /2002-2012/ каза, че на предстоящия евровот е имало реален шанс ГЕРБ да бъде надвита като формация. „С последната номинация обаче, която коментирахме /на С. Станишев/, тези шансове се изчерпват. Тази номинация връща ГЕРБ в мача, казано на спортен език. Номинацията, не съществуването на АБВ или някой трети...", аргументира тезата си Георги Първанов.

В случая обаче има нещо много по-важно и знаково за съдбата на това управление, каза Първанов и заяви, че предстоящият вот ще бъде своеобразен референдум за съдбата на това управление - да има ли промяна или да останем зависими от задкулисието. „Битката не е предрешена - както някои казват, че се свежда само до двамата играчи, аз очаквам всякакви изненади на вота", коментира още президентът.

Георги Първанов смята, че правителството към момента няма необходимото мнозинство. „Правителството зависи от политиката на ДПС и особено от странното, непоследователно и непредсказуемото поведение на Волен Сидеров. Сега вече има и четвърти партньор в лицето на Бареков и неговите трима депутати", обобщи президентът. Той е на мнение, че правителството продължава да бъде слабо, без признаци за засилване и без възможност да реализира предварително обявените непопулярни мерки. „Десет месеца обаче бяха загубени - това са най-важните месеци в един мандат и време за изпълнение на непопулярни оздравителни мерки", смята Първанов. Той е на мнение, че в работата на кабинета „Орешарски" налице са грешки и провали и посочи за пример случая в Лясковец. Първанов посочи, че този случай е пример за отсъствие на държавност. „Правителството показва с всеки изминал ден, че то не е в състояние да реши ключовите проблеми на България и на българите", допълни той.

Георги Първанов коментира и ултиматума, даден на електроразпределителните дружества. Той е на мнение, че с този ултиматум можеше да се започне още в първия месец на управлението. „Състоянието в сектор „Енергетика" е драматично. АБВ ще инициира един разговор с надеждата да постигнем съгласие. Даже ще разпишем десет точки на консенсус по темата „Енергетика" и се надявам да няма евтини закачки от партийните централи и от правителството, но трябва да се разберем как оздравяваме българската енергетика, защото нещата отиват на много зле."

По повод изявлението на приемника си Росен Плевнелиев, че дори АЕЦ „Белене"Господин президентът Росен Плевнелиев не ме изненада с нищо в своето слово, това беше едно много добре подредено изказване, с познати тези, включително и по темата за енергетиката. „Белене" трябва да се строи и заради българската енергетика, и заради българската икономика, за това да бъдем една от водещите икономики в региона", допълни още Георги Първанов.

По повод кризата в Украйна и референдума за Крим, Първанов цитира Кисинджър" „Той написа една статия преди повече от седмица, която е блестяща в анализа и в оценката, и предложенията за Украйна. За това, че тя може да бъде член на ЕС, но не и на НАТО, за това Украйна да става заложник на сблъсъка между Изтока и Запада, както се случва.

Това се отнася в по-голяма степен за нас, българите. Ние трябва да припомним своя интерес, а не да защитаваме интересите на Изтока или Запада. Защо е заплашен „Южен поток", защо нищо не се казва за „Северен поток", няма ли Брюксел двоен стандарт. Може би, Москва ще има същия двоен стандарт. Аз не искам да прогнозирам какво би станало. Това е лагерът на българските политици, те да се съберат на една маса по въпросите за резултата за България от икономическите санкции - туризма, енергетиката, в това число и съдбата на българите в Украйна", заяви президентът. И припомни предложението на Ивайло Калфин за дискусия с останалите водачи на листи по ключовите за държавата въпроси.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати