27 Април 2024 г. Събота

Нисък праг за преференция ще манипулира вота, смятат от ДПС

2014-02-24 12:38:40

Преференция има в новия Изборен кодекс, но трябваше да има и условности, които да гарантират, че няма да се подменят партийните листи, обясни депутатът от ДПС Четин Казак по Нова телевизия. 

Така той за пореден път отговори на критиките на ГЕРБ, че заради приетото предложение на ДПС, ако гласоподавателят не отбележи преференция, то тя се брои за водача на листата, на практика се обезсмисля преференцията. 

Нисък праг без други условности дава възможност да се промени вотът на мнозинството. Може с 30 души да разместите листата, да я подмените, а това щеше да улесни тези, които искат да контролират вота и купуването на гласове, настоя Казак.

Въпреки това на предстоящите евроизбори 5% от избирателите на дадена политическа партия могат да преподредят листата.

При парламентарни и местни избори се оказва, че този праг е 51%.
 
„Ако мнозинството от гражданите упражнят правото си на преференция, нито водачът е защитен, нито който и да е друг”, допълни Казак.  

Според него избирателната система е чудновата и това се доказва от факта, че сега в парламента има депутат избран с 420 гласа. 

Промените в този случай са заради това да не могат 30 души да преподреждат листа, за която по принцип трябва да гласуват 10 000, какъвто е нормалният праг за избор на народен представител, уточни той.
 
Станислав Иванов от ГЕРБ заяви, че един евродепутат се избира с над 100 000 гласа, а един депутат от малко населено място може да се избере с 15 000 гласа. 

 

Тук е уловката. Така се подменя вотът на българските граждани и това, което се обеща преди осем месеца за преференция и за мажоритарен вот, не се случи в Изборния кодекс, коментира той. 

Преференция ще има и то за евроизборите ще е с преодолим праг, подчерта пък Жельо Бойчев, депутат от „Коалиция за България”.

Той припомни, че за втори път ще има евроизбори с преференция, но на предишните прагът беше много висок – 15%, а сега е едва 5% и е напълно преодолим.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати