25 Април 2024 г. Четвъртък

Има преференция, няма преференция...

2014-02-20 18:03:36

Въпреки че в новия Изборен кодекс депутатите записаха, че ще има преференциален вот, предложение на ДПС в последния момент, направено в пленарна зала, на практика го обезсмисли.

По искане на депутата от движението Мустафа Карадайъ народните представители решиха, че когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му да се зачита като преференция за първия в листата.

За да може кандидат на по-задно място в листата да я оглави, той трябва да получи гласовете на повече избиратели, отколкото онези, които не са посочили конкретен кандидат, което на практиката почти няма шанс да се случи.

Предложението беше прието без дебати, докато повечето от депутатите на ГЕРБ не бяха в залата.

Заради това от опозицията обвиниха мнозинството в лъжа.

„С едно изречение, добавено като редакционна поправка, всъщност премахвате преференцията”, пръв започна с обвиненията Делян Добрев от ГЕРБ.

Според Цецка Цачева е било ясно, че няма да има преференция въпреки уверенията на социалистката Мая Манолова, която оглавяваше комисията, изготвила кодекса. От самото начало един от най-спорните моменти в новия закон беше колко гласа за един кандидат ще са нужни, за да оглави листата. Предложението на БСП беше 7% от гласовете за листата, ГЕРБ настояваше прагът да е 5 на сто, а от ДПС искаха преференцията да отпадне, ако поне половината избиратели не са посочили конкретен кандидат.

„За нас беше ясно от самото начало, че заради дълбокото противоречие между трите парламентарни групи за преференцията и мажоритарното гласуване това няма как да се случи. 8 месеца лъгахте хората, няма да ви го простят, г-жо Манолова”, заяви Цачева.

Съпартиецът й Станислав Иванов обвини мнозинството, че са издебнали момента, когато депутатите от ГЕРБ не са били в залата, за да приемат текста, който предложи Карадайъ в пленарна зала.

Той настоя, че хората са заявили ясно, че искат мажоритарен вот и преференциално гласуване.

„Тези хора са излъгани от вас. Защо обслужвате партийните интереси по толкова тесногръд начин… Не ви е срам”, заключи Иванов. 

Заради конкретните нападки към нея Мая Манолова припомни, че лично тя има предложение за преференциално гласуване.

„Аз съм го внесла, но то не срещна подкрепа нито от „Атака”, нито от ГЕРБ, нито от ДПС.  За първи пътобаче ще има преференциално гласуване, това е първата крачка, след евроизборите, на следващите парламентарни избори се надявам, че ще се премине към друг начин на мажоритарност, това е възможното сега, противното означава да се случи планът на ГЕРБ - да има евроизбори по стария кодекс,това не можем да си позволим”, защити се тя.

"Тук 40 пъти чух "лъжа, лъжа, излъгахте"... Смятате, че сте чисти политици, които не лъжат. Това ли смятате? Жестоко се заблуждавате", отговори на критиките на опозицията и Йордан Цонев от ДПС.

„Според вашата логика аз съм един идиот, който не знае какво прави, отивам и гласувам и моят вот е за нищо, понеже не съм отбелязал преференция”, заяви той и добави, че в крайна сметка неотбелязването на преференция означава, че си съгласен с листата и нейната подредба.

Четин Казак от ДПС пък обвини депутатите от ГЕРБ, че са „проспали дебата по текста”, а когато се обсъжда такъв важен закон, те трябва да са в зала и да внимават.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати