Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 20
Начало arrow Политика arrow Задължително гласуване с бонус ваучер за 20 лв. иска ГЕРБ

Задължително гласуване с бонус ваучер за 20 лв. иска ГЕРБ

  Print E-mail
2014-01-27 17:12:23
източник: dnes.bg

Задължително гласуване ще предложи ГЕРБ между първо и второ четене в парламента на новия Изборен кодекс. Според депутата Данаил Кирилов "по този начин ще се подчертае гражданският дълъг на избирателите спрямо демократичния ред”.

Предложението на ГЕРБ е гласуването да е задължително, но да няма санкции при нарушение, а стимули за гласоподавателите, отишли до урната в изборния ден.

Идеята е да има преференция, която ще е под формата на поименни ваучери на стойност 20 лева, които да важат за административни услуги, стана ясно от думите на Кирилов.

 

Според него тази мярка няма да натовари държавната хазна, защото по негови разчети няма да надхвърли 12 милиона, хората няма да се възползват от ваучерите на един път, а те самите ще важат за две години. 
В още 17 страни от ЕС има такова задължително гласуване без санкции, добави Кирилов, според когото това със сигурност ще е мобилизираща мярка, която ще предотврати регулирания вот.
 
През тази седмица депутатите от ГЕРБ ще внесат своите предложения за новия Изборния кодекс, който предстои да бъде окончателно приет. 

Освен задължителното гласуване те ще искат да се въведе и електронното. Това ще помогне особено на българите зад граница, които редовно имат проблеми с отварянето на изборни секции и при това положение гласуването с хартиени бюлетини ще намалее рязко в чужбина, обясни Кирилов. 
 
„Обмисляме и наказателна отговорност за длъжностни лица, които допуснат гласуване с прозрачни бюлетини“, добави Цецка Цачева.
 
От ГЕРБ не възразяват срещу предвиденото правило за т.нар. активна регистрация и базата данни от гласувалите на предстоящите евроизбори да е основата за установяване на публичен регистър на избиратели. 
 
Според  Кирилов тази база данни няма да е всеобхватна и ще създаде трудности след това на всеки нов избирател да се заявява и да се регистрира. Така може да се изкриви вотът на избирателите и свободата на тяхното гласуване, коментира той.  

Цецка Цачева за пореден път разкритикува приетия на първо четене Изборен кодекс, предложен от БСП. Тя смята, че той не гарантира честни и прозрачни избори, а ако бъде приет в този вид окончателно, ще е инструмент за победи на левицата.
 
„Този кодекс може да послужи само за едно – да е сечиво на Сергей Станишев в борбата му за изораване на земята ни, на българската почва, за да може БСП да спечели всички следващи избори”, коментира тя. 
 
Цачева съобщи, че най-вероятно в края на следващата седмица ГЕРБ ще внесе нов вот на недоверие, но отказа да съобщи подробности с мотива, че темата ще бъде обсъдена утре на заседание на парламентарната група.

Очаквано ГЕРБ подкрепя протестите на студентите, стана ясно от думите на Димитър Главчев. „Подкрепяме всички справедливи искания на протестиращите и се питаме защо се случва в такива форми“, коментира той окупацията на Ректората на СУ.
 
„Ако управляващите се бяха вслушали в исканията за оставка  и прозрачност, сигурно нямаше да се стигне до окупацията и не е лошо да погледнем Украйна и да не допускаме да се случва нещо такова, а най-лесният начин за това са нови избори, защото очевидно голяма част от обществото не приема това управление“, коментира Главчев.

Той обяви, че в партията се обсъжда възможността за общ опозиционен  митинг, на който всички, които са недоволни от това управление, да покажат позициите, но уточни, че това е заявка и няма конкретно решение. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?