Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Септ 22
Начало arrow Политика arrow Задължително гласуване с бонус ваучер за 20 лв. иска ГЕРБ

Задължително гласуване с бонус ваучер за 20 лв. иска ГЕРБ

  Print E-mail
2014-01-27 17:12:23
източник: dnes.bg

Задължително гласуване ще предложи ГЕРБ между първо и второ четене в парламента на новия Изборен кодекс. Според депутата Данаил Кирилов "по този начин ще се подчертае гражданският дълъг на избирателите спрямо демократичния ред”.

Предложението на ГЕРБ е гласуването да е задължително, но да няма санкции при нарушение, а стимули за гласоподавателите, отишли до урната в изборния ден.

Идеята е да има преференция, която ще е под формата на поименни ваучери на стойност 20 лева, които да важат за административни услуги, стана ясно от думите на Кирилов.

 

Според него тази мярка няма да натовари държавната хазна, защото по негови разчети няма да надхвърли 12 милиона, хората няма да се възползват от ваучерите на един път, а те самите ще важат за две години. 
В още 17 страни от ЕС има такова задължително гласуване без санкции, добави Кирилов, според когото това със сигурност ще е мобилизираща мярка, която ще предотврати регулирания вот.
 
През тази седмица депутатите от ГЕРБ ще внесат своите предложения за новия Изборния кодекс, който предстои да бъде окончателно приет. 

Освен задължителното гласуване те ще искат да се въведе и електронното. Това ще помогне особено на българите зад граница, които редовно имат проблеми с отварянето на изборни секции и при това положение гласуването с хартиени бюлетини ще намалее рязко в чужбина, обясни Кирилов. 
 
„Обмисляме и наказателна отговорност за длъжностни лица, които допуснат гласуване с прозрачни бюлетини“, добави Цецка Цачева.
 
От ГЕРБ не възразяват срещу предвиденото правило за т.нар. активна регистрация и базата данни от гласувалите на предстоящите евроизбори да е основата за установяване на публичен регистър на избиратели. 
 
Според  Кирилов тази база данни няма да е всеобхватна и ще създаде трудности след това на всеки нов избирател да се заявява и да се регистрира. Така може да се изкриви вотът на избирателите и свободата на тяхното гласуване, коментира той.  

Цецка Цачева за пореден път разкритикува приетия на първо четене Изборен кодекс, предложен от БСП. Тя смята, че той не гарантира честни и прозрачни избори, а ако бъде приет в този вид окончателно, ще е инструмент за победи на левицата.
 
„Този кодекс може да послужи само за едно – да е сечиво на Сергей Станишев в борбата му за изораване на земята ни, на българската почва, за да може БСП да спечели всички следващи избори”, коментира тя. 
 
Цачева съобщи, че най-вероятно в края на следващата седмица ГЕРБ ще внесе нов вот на недоверие, но отказа да съобщи подробности с мотива, че темата ще бъде обсъдена утре на заседание на парламентарната група.

Очаквано ГЕРБ подкрепя протестите на студентите, стана ясно от думите на Димитър Главчев. „Подкрепяме всички справедливи искания на протестиращите и се питаме защо се случва в такива форми“, коментира той окупацията на Ректората на СУ.
 
„Ако управляващите се бяха вслушали в исканията за оставка  и прозрачност, сигурно нямаше да се стигне до окупацията и не е лошо да погледнем Украйна и да не допускаме да се случва нещо такова, а най-лесният начин за това са нови избори, защото очевидно голяма част от обществото не приема това управление“, коментира Главчев.

Той обяви, че в партията се обсъжда възможността за общ опозиционен  митинг, на който всички, които са недоволни от това управление, да покажат позициите, но уточни, че това е заявка и няма конкретно решение. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?