25 Април 2024 г. Четвъртък

Освен районните кметове и районни съветници ще се избират!?

2014-01-23 17:44:31
Нова революционна идея на БСП ще бъде предложена за гласуване между първо и второ четене на новия Изборен кодекс в парламента. Освен вече приетата промяна районните кметове да бъдат отново избираеми длъжности, социалистите ще предложат с листи да бъдат избирани пряко и районни съветници.

Идеята на социалистите днес беше съобщена пред журналисти от общинския съветник и председател на столичната структура на социалистите в София Калоян Паргов. Такава поправка ще засегне жителите на столицата, Пловдив и Варна, където има районно деление.

Попитан кои депутати от "Коалиция за България" ще предложат промяната, Паргов каза, че е получил подкрепата на доскорошните столични общинари, които в момента са народни представители. Поименно посочи Георги Кадиев и Борис Цветков. Пред "Дневник" Кадиев каза, че не е запознат, но подкрепя подобна идея.
 
Идеята

Все още не е уточнено колко на брой да бъдат районните съветници, но със сигурност ще се има предвид броя на жителите и местните данъци и такси, които плащат. Според Паргов районните съвети, известни от миналото като райсъвети, ще донесат децентрализация на местната власт в големите градове, която в момента се упражнявала само на централно ниво от кмета, назначените от него районни кметове и общински съветници, избрани по райони, но отговарящи за управлението на цялата територия на града.

"Районните съветници ще бъдат по-близо до хората и ще решават по-малки проблеми, защото в момента общината обръща внимание само на големите си проекти - метро, булеварди...", аргументира се Паргов. По този начин парите на данъкоплатците щели да отиват и за района, където живеят, освен за мащабни инфраструктурни проекти.

След въвеждането на новостта в Изборния кодекс, следват и промени във всички останали закони, включително и в този за местното самоуправление и администрация. Според Паргов БСП ще предложи намаляването на броя на съветниците в централния общински съвет наполовина - от 61 на 31. Аргументацията на Паргов е, че с изземването на техните функции от районните съветници, не е нужно да бъдат толкова много.

Ще бъде предложено и намаляването на районите в София. В момента те са 24. "Може да са 12, 10 или по-малко", каза Паргов и добави, че тук трябва да бъде направен анализ какво да бъде новото административно деление. След това ще се предложи някои от събираните данъци или част от тях да остават в общините, а да не отиват в държавния бюджет. Паргов даде пример с Данъка върху добавената стойност. Амбицията на социалистите е всички промени да бъдат направени за една година и да влязат сила от следващия мандат - 2015-2019 г.

Реакциите


Реакциите на съветниците в София, които днес проведоха редовно заседание, не закъсняха. "Поредна идея в 12 без 5", заяви пред журналисти председателят на общинския съвет Елен Герджиков. По думите му самата идея не е никак нова и може да бъде обсъдена, защото и ГЕРБ са имали сходни идеи, но не е стигало да законови промени.

"Това са фундаментални въпроси и не е добре да се приемат през Изборния кодекс, а после да се добавят в Закона за местното самоуправление и администрация", каза още той и добави, че подходът трябва да бъде обратен. Настоя и за дискусия преди да бъде прието подобно предложение.

За идеята на БСП каза, че ще бъде абсурдно да има 24 районните съвета, затова наистина трябва да се помисли за ново административно деление. По думите му добър вариант е 5 района - център, изток, запад, север и юг. "Това обаче трябва да бъде предхождано от анализ", добави той и каза, че година време не е никак много, за да се правят такива големи промени.

По думите на председателя на съветниците от ГЕРБ в София Малина Едрева пред "Дневник" по-скоро трябва да се предприемат стъпки за Закон за София по подобие на Берлин и Париж. "Трябва сериозен анализ дали са нужни 24 района в столицата", посочи още тя. Едрева не е знаела до днес за такова предложение на БСП.

Зам.-кметът по бюджет и финанси Дончо Барбалов заяви пред "Дневник", че ще коментира, когато бъдат съобщени точните текстове, които ще се променят. Хареса идеята на Паргов част от данъците, които отиват в държавния бюджет, да остават в общините. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред журналисти, че при такова решение трябва да има ясен финансов анализ, защото е огромна реформа. Според нея не е редно при такива решения да няма предварителни разговори с местната власт.

Пред годините в много мандати е имало районни съвети - и избираеми, и назначени. Последно такова деление е имало от 1995 до 1999 г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати