5 Май 2024 г. Неделя

Кой откъдето търси, го прибирам в общината!

2013-10-22 17:26:02

Втора порция скандални записи на пловдивския кмет Иван Тотев изтекоха в медиите днес. 

В тях става ясно, че в местната община са назначени над 500 членове и симпатизанти на ГЕРБ. Припомняме, че прокуратурата се самосезира след вчерашната порция записи. В тях градоначалникът заяви на партийно събрание, че внасят умишлено незаконни решения в Общинския съвет за гласуване, за да бъдат връщани от областния управител Венцислав Каймаканов. Целта била вината за нереализираните в Пловдив проекти да падне върху губернатора, а не върху кметския екип. 

В новите записи, изпратени до плодивски медии, кметът отговаря на въпрос на съпартиец за чистката в различни институции след смяната на властта. 

 

„Като цяло се опитваме да спасяваме, каквото можем. Искам да ти обясня, че досега сме прибрали толкова народ в общината, колкото не можеш да си представиш. Тази община, къде я пълним постоянно, просто не е истина. Постоянно ги прибираме, кой откъдето търси, съм го сложил някъде в общината”, заявява пловдивският кмет Иван Тотев и лидер на ГЕРБ в града.  

От записа става ясно, че кметът Тотев е провел разговор и с новия директор на пловдивското летище Иван Карнабитов за назначаването на хора там. „Имаме диалог с директора на летището, одеве каза: Аз съм с вас, ще назначаваме хора, каквото искате ще правим. Така че там ще имаме щатове, които ще можем да назначаваме на летището. Търсим, търсим, всеки случай го гледаме поотделно. Ако примерно партията в Пловдив е 1000 човека, те 500 работят в общината.”, казва още кметът.  

От записа излиза и информацията, че във ВиК-Пловдив също работят около 120 души, обвързани с ГЕРБ. Хора са назначавани и в общински болници. 

От БСП реагираха остро на изнесените данни. „За нас стана ясно още в началото на мандата, че се назначават хора с партийни книжки, след като бяха уволнени над 500 дългогодишни служители”, заяви пред Dnes.bg шефът на групата общински съветници от БСП Николай Радев.  

От БСП ще поискат и ревизия на всички взети решения от Общинския съвет заради информацията, че умишлено са внасяни незаконосъобразни текстове за гласуване.  

„Единственото, което мога да направя като коментар е, че съм прав, когато връщам тези решения. Жалкото е за пловдивчани, защото те не заслужават подобно отношение.”, коментира пред Dnes.bg областният управител Венцислав Каймаканов.  

Не закъсняха и политическите реакции. Политическите опоненти на Тотев поискаха неговата оставка като кмет.  „Това нанася тежък удар върху институциите изобщо, подрива авторитета на Общинския съвет и води до все по-голяма апатия у избирателите, които казват – вижте ги какво правят”, смята Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив”. 

„Умът ми не го побира това, което го е направил, и затова призовах да си подаде оставката незабавно, защото той се подиграва със свещени институции на град Пловдив”, заяви бившият кмет на града и общински съветник от ВМРО-НИЕ Славчо Атанасов.  

Кметът Иван Тотев не беше открит за коментар след втората порция записи. Вчера той заяви лаконично, че няма да коментира несериозни неща, които ги няма в правния мир и че ще издири кой е авторът на записа с негово участие.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Пловдив


Новини
Магазин в Пловдив започна необичайна инициатива. Собствениците на обекта решили да помогнат на всички възрастни и нуждаещи се хора да укрепят имунитета си, като безплатно им раздават джинд ...
Новини
Заповеди за премахване на 40 жилищни постройки на ул. "Бъндерица" в пловдивския квартал "Столипиново" е издал кметът на район "Източен" Н ...
Новини
Най-големите таксиметрови фирми в Пловдив обявиха, че са принудени да завишат тарифите заради въведения патентен данък от местния парламент. Той е в размер на 750 лева и според превозвачите т ...
Новини
Пловдивският апелативен съд възстанови на работа кмета на Пловдив Иван Тотев. Това се случи, след като Окръжният съд в града го отстрани от длъжност по обвинение, че е ощетил общинския бю ...
Новини
Пловдивският окръжен съд реши да отстрани от поста кмета на Пловдив Иван Тотев докато трае разследването срещу него, съобщи БНР. Тотев отговаря пред Темида за обществена поръчка по ст ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати