Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Септ 23
Начало arrow Политика arrow Изкореняване! Но от кого, когато секачите са неизлечимо заразени!

Изкореняване! Но от кого, когато секачите са неизлечимо заразени!

  Print E-mail
2013-04-27 08:04:38
източник: dnevnik.bg

Н.К. Тебе не знам кой ти вади ножа. Сигурно ти приказват, че аз ти го вадя, ама...
М.Н. Не? Той затова шефа искаше, той затова ти се обади снощи...

Н.К: Кой ти скача? Това ми е интересно.
МН: Не знам. Имам някакви... Казах му на шефа, той каза - Цецо. Мисля, че е Цецо. За да има такава атака и то координирана атака…
НК: Значи това го прави главният.  

НК: Виж сега, началникът си избра главен прокурор.

итн. итн...


 Прокурорски шеф (Николай Кокинов, вече в оставка), обвиняем довчерашен министър (Мирослав Найденов, чието дело се води в прокуратурата на Кокинов) и премиер, който подаде оставка преди два месеца (Бойко Борисов, готвещ се за втори мандат), обсъждат как да бъде измъкнат министърът от наказателна отговорност за корупция и злоупотреба с власт, като междувременно разясняват и други механизми (напр. разпределяне на пари за медиите, назначения и влияния) и дават оценки за различни лица, включително прокурори и журналисти, служейки си с език, какъвто надали ще чуем и от хамалите на гарата (в редакцията на "Дневник" изпитвахме срам да произнасяме някои реплики на глас).

В разговора бившият министър нарича бившия премиер просто "шефа", но особено показателно е, че и независимят прокурор го нарича "началника"?! Изключителен детайл, който натрапва прилика с епизоди от филмите за мафията. А приликата още повече се подсилва от хипотезата, че може би един от тримата събеседници е записвал разговора им (споделена и от зам.-главния прокурор Бойко Найденов, намекната и от Бойко Борисов днес, освен че до този извод се стига и от внимателно слушане на записите - бел.ред.).

Всичко това разтърси публичното пространство днес, след като изтече от 18 звукови файла или около час и половина записан разговор. Те бяха изпратени тази нощ до редакциите на десетки медии (пълна стенограма и аудио в текста "Всяка прилика с лица и събития не е случайна" - бел.ред.)

Не е само шокиращо, а е престъпление това, което четем/слушаме в разговора им (въпреки, че няма потвърждение, а прокуратурата тепърва ще проверява, можем да приемам, че записите всъщност са автентични, тъй като от друга страна никой от участниците до този момент не ги е опровергал, а след среща при главния прокурор в късния следобед Николай Кокинов попаде оставка).

Престъплението е описано в Наказателния кодекс

веднъж като "възпрепятстване на правосъдието" и втори път като "търговия с влияние"

А езикът на говорещите е провокация към чувството за приличие на хората. Ако шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов не си беше подал оставката, ВСС имаше всички основания светкавично да го уволни за уронване престижа на съдебната власт. (Впрочем ВСС има основания да го уволни и като редови прокурор.)

Така - 16 дни преди изборите, от които работните дни са шест, България е в ситуация да няма чиста институция от тези, които са оправомощени да изяснят ситуацията, да кажат кое е престъпление и кое не е.

МВР не може да каже, защото е под подозрението за нарушение на закона чрез незаконното подслушване по разпореждане на бившия министър Цветан Цветанов, заради което обвиняеми са четирима бивши и настоящи директори и служители на Специализирана дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО). Ако ли пък паралелна частна структура, както смята Бойко Борисов, е подслушвала, това с нищо не оправдава МВР и Цветанов  - какво е вършило ведомството му, докато престъпни паралелни структури са слухтели около самата власт начело с  Борисов и са нарушавали правата на гражданите, защо не ги е заловил всесилният разкривач на организираната престъпност?!

Очевидно е обаче, уви, че и прокуратурата не е, поне Софийската градска, оглавявана довчера от Николай Кокинов (която по закон е задължена да преследва нарушенията на високите етажи на властта), не е институцията, която може да измете мръсотията, след като дългогодишният й шеф

иска първо да узнае... "кой от кои е", за да  реши как да... води борбата

(Надяваме се, че главният прокурор Сотир Цацаров внимателно чете стенограмата.)

Когато са дълбоко инфектирани, поразени, ако щете заразени, институциите на държавата, които имат властта да приложат закона - в конкретния случай да разровят до дъно скандалът с подслушванията във всичките му разклонения, значи живеем в страна със застрашена сигурност. Само този би могъл да бъде смисълът на понятието "заплашена национална сигурност", което иначе се е превърнало в досадно клише от купищата изписани стратегии за защита на... и прочие словоблудства.

Ние, гражданите на България днес,

нямаме елементарна сигурност за конситуционните си права

Ние сме жертви на интересите на мафиотски кланове в политиката и икономиката  и съвсем не е нужно лично всеки от нас да бъде подслушван, за да живеем като жертви, защото онези, които уж са гаранти за върховенството на закона, го газят без никакви скрупули  - този е смисълът, произтичащ от подслушания разговор.

Ето защо не трябва да се смесват двете престъпления - незаконно записаният разговор на Б.Б., Н.К. и М.Н., от една страна, и съдържанието му - от друга, а да се разследват и двете. Нека прокуратурата разпореди проверка кой е прегазвал закона, подслушвайки ги незаконно, но да не си затваря очите пред съдържанието на разговора, защото точно от разговора става безпощадно ясно защо в България правосъдието не работи.

Образно казано - нужна е безпощадна сеч, но сеч  изкореняване! Но има ли кой да я извърши, като секачите са дълбоко инфектирани от корупция и алчност?

Главният прокурор би могъл да направи радикалната крачкаако е свободен

Той има всички правомощия за това.  Именно той би трябвало да извърши радикалната чистка на всички онези, "работещи" по мярката "кой от кои е" в прокуратурата и да настоява за същото и в МВР. Очакваме да извърши това, ако е прозрял, че държавата е такава, каквато е нейната прокуратура. И ако има куража и най-вече, ако е свободен. Тази ситуация всъщност е истинският тест за него.

До изборите - да повторим - остават 16 дни. Реален политически дебат няма. Ефирът кънти от СРС-та и подслушани убийствено нагли разговори на облечени с власт мъже. Политическите партии излизат с обвинения и квалификации по тях, но те не са дебат. Главен играч на предизборната сцена се оказва прокуратурата. Затова и отговорността на главния прокурор е още по-голяма. Въпреки че финалните й ходове (оповестяване на резултати от проверки, привличане на обвиняеми и т.н.) едва ли ще бъдат направени точно преди вота.

Що се отнася до народа, който ще гласува на 12 май...Той едва ли ще чуе цялостното съдържание на подслушания разговор с недопустимия просташки език, защото телевизиите няма да го предадат заради границите на приличието. А "масите" опасявам се все още знаят и разбират само онова, което виждат по телевизията. Те виждат Борисов и Цветанов на предизборни обиколки, посрещани възторжено от деца и старци. Тъй че много е възможно скандалът да не се се отрази изобщо (или да има пренебрежим ефект) на изборните нагласи и ГЕРБ да си спечели най-много проценти на вота, както прогнозираха последните социологически анкети.

За да си заслужим напълно кочината - политическа, икономическа и морална, в която живеем. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?