29 Март 2024 г. Петък

Кокинов подаде оставка като градски прокурор

2013-04-26 20:30:32

Николай Кокинов подаде оставка от длъжността Софийски градски прокурор. Оставката е подадена чрез главния прокурор до ВСС, съобщиха от пресслужбата на ВКП. 

По-рано днес аудиозаписите, както и текстовото възпроизвеждане на разговорите между бившия премиер Бойко Борисов, ексземеделския министър Мирослав Найденов и Николай Кокинов са представени на главния прокурор Сотир Цацаров. 

Незабавно във ВКП е образувана проверка, която трябва да установи автентичността им. ВКП ще търси и дали има данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба.

 

До настоящия момент е установено, че аудиозаписите не са резултат от прилагане на СРС-та по предвидения в закона ред спрямо Борисов, Найденов и Кокинов.

Висшият съдебен съвет настоява за извършване на пълна и бърза проверка на автентичността и съдържанието на записите и публично огласяване на резултатите от нея, съобщиха междувременно от пресслужбата на ВСС. Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата, се казва още в позицията.

Припомняме, че записите бяха разпространени от анонимен източник на редакционните пощи на редица медии.

Анонимният подател се представя като служител на СДОТО – „един от тези, които ви подслушват“. Той посочва, че е участвал в нерегламентирано подслушване в началото на април тази година на среща между Бойко Борисов, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов. 

„На нея се обсъждаше какви са възможностите да бъде прекратено делото за корупция, по което Мирослав Найденов е обвиняем, и куп други неща, касаещи  държавата. За да отидем на тази „тренировъчна мисия“, бяхме изпратени с обяснението, че е по разпореждане на Цветанов, въпреки че министърът на вътрешните работи тази сутрин беше Петя Първанова“, обяснява анонимният подател, който е подписал писмото си като Бойко Найденов Кокинов.

От записа става ясно, че разговорът се върти около разследването за корупция, злоупотреба с власт и принуда срещу Найденов и лостовете за влияние в прокуратурата. Разговорът изобилства с вулгарни думи и цинизми.

Паралелна структура на МВР в държавата работи и подслушва и зад това стоят Станишев и хората му, беше коментарът на експремиера Бойко Борисов по повод изтеклите записи.

"Аз само знам, че от дома си не съм излизал, така че ако някой там ме е накичил с мероприятие частно, се надявам прокуратурата да почне да търси виновниците, които правят всичко това. Те не са толкова анонимни, колкото изглеждат. Просто МВР се използва само за мюре. Други, много по-мощни структури, работят, за да оглушат бизнес климата и всичко това, което се случва в България”, заяви Борисов.

Той добави, че не е слушал записите, но предположи, че най-вероятно са направени в дома му в Банкя

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати