Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Януари 20
Начало arrow България arrow Кокинов подаде оставка като градски прокурор

Кокинов подаде оставка като градски прокурор

  Print E-mail
2013-04-26 20:30:32
източник: dnes.bg

Николай Кокинов подаде оставка от длъжността Софийски градски прокурор. Оставката е подадена чрез главния прокурор до ВСС, съобщиха от пресслужбата на ВКП. 

По-рано днес аудиозаписите, както и текстовото възпроизвеждане на разговорите между бившия премиер Бойко Борисов, ексземеделския министър Мирослав Найденов и Николай Кокинов са представени на главния прокурор Сотир Цацаров. 

Незабавно във ВКП е образувана проверка, която трябва да установи автентичността им. ВКП ще търси и дали има данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба.

 

До настоящия момент е установено, че аудиозаписите не са резултат от прилагане на СРС-та по предвидения в закона ред спрямо Борисов, Найденов и Кокинов.

Висшият съдебен съвет настоява за извършване на пълна и бърза проверка на автентичността и съдържанието на записите и публично огласяване на резултатите от нея, съобщиха междувременно от пресслужбата на ВСС. Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата, се казва още в позицията.

Припомняме, че записите бяха разпространени от анонимен източник на редакционните пощи на редица медии.

Анонимният подател се представя като служител на СДОТО – „един от тези, които ви подслушват“. Той посочва, че е участвал в нерегламентирано подслушване в началото на април тази година на среща между Бойко Борисов, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов. 

„На нея се обсъждаше какви са възможностите да бъде прекратено делото за корупция, по което Мирослав Найденов е обвиняем, и куп други неща, касаещи  държавата. За да отидем на тази „тренировъчна мисия“, бяхме изпратени с обяснението, че е по разпореждане на Цветанов, въпреки че министърът на вътрешните работи тази сутрин беше Петя Първанова“, обяснява анонимният подател, който е подписал писмото си като Бойко Найденов Кокинов.

От записа става ясно, че разговорът се върти около разследването за корупция, злоупотреба с власт и принуда срещу Найденов и лостовете за влияние в прокуратурата. Разговорът изобилства с вулгарни думи и цинизми.

Паралелна структура на МВР в държавата работи и подслушва и зад това стоят Станишев и хората му, беше коментарът на експремиера Бойко Борисов по повод изтеклите записи.

"Аз само знам, че от дома си не съм излизал, така че ако някой там ме е накичил с мероприятие частно, се надявам прокуратурата да почне да търси виновниците, които правят всичко това. Те не са толкова анонимни, колкото изглеждат. Просто МВР се използва само за мюре. Други, много по-мощни структури, работят, за да оглушат бизнес климата и всичко това, което се случва в България”, заяви Борисов.

Той добави, че не е слушал записите, но предположи, че най-вероятно са направени в дома му в Банкя

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?