Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Март 3
Начало arrow България arrow Родители на нов протест в сряда пред парламента

Родители на нов протест в сряда пред парламента

  Print E-mail
2012-12-09 10:26:25
източник: dnes.bg

Недоволни родители планират да излязат на протест в сряда пред сградата на парламента срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

Те са против задължителната детска градина за 4-годишните и настояват да имат право на избор за начина на отглеждане на децата си, както и да се разрешат родителските кооперативи.

"Никой не пречи на родителите до 5-годишна възраст, а съответно от 2016 г. – до 4-годишна възраст, да отглеждат децата както и където намерят за добре. Товаобясни пред Dnes.bg зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Идеята задължителното предучилищно възпитание да започва от 4-годишна възраст предизвиква поредното недоволство на родители, които предпочатита да обучават децата си в родителски кооперативи. Това е  алтернативна форма на обучение, в която родители се грижат сами за обучението на децата си - според тях  в безопасна среда, близка до семейната. Всеки родител има различна степен на ангажираност. Участва в заниманията на децата, готви и чисти. Обикновено се наема къща или апартамент в кооперация на първи етаж с двор, където децата да могат да играят.

Самото явление „родителски кооператив“ е познато по света от около 100-тина години. Началото е дадено от университетски преподаватели в Чикаго, които създават първата градина, където участието на родителите е основно. Практиката от добрите резултати бързо се разпространява в Канада, Австралия и Нова Зенландия. А в Европа родителските кооперативи са често срещани във Великобритания, Холандия и други страни.

У нас те съществуват от около 10 години. Според родителите, избрали тази форма на обучение за децата си, предимството им е в малката група, в която учителите имат възможност да обърнат индивидуално внимание на всяко дете, както и в позитивното възпитание, където не се прилага контрол чрез насилие и наказание. „Сегашният закон, който действа, не дава възможност за подобно възпитание", признава и зам.-министър Дамянова. "Частните детски градини имат възможност да прилагат алтернативна форма, подобно на Валдорфска школа или Монтесори, но тези, които го правят са малко.

Аз съм от хората, които твърдят, че тези системи имат много позитиви и положителни похвати", заяви Новият закон дава възможност на всяка една детска градина, независимо дали е общинска или частна, да прилага всяка една от тези системи. Позитивните климат и нагласи са заложени като текстове в закона.“

Проблем Милена Дамянова намира в разбиране на голяма част от обществото ни, което още смята, че натискът и силовите мерки са начинът на превъзпитание. „Съвременните деца имат нужда от различни похвати и те ни го показват всеки ден“, отбеляза тя.

Зам.-министърката се съгласи, че този нов метод на възпитание все още е дефицит на образователната система, прилагаща се в България. „От една страна, голяма част от учителите не са запознати с тези техники, но и смея да твърдя, че преподавателите в предучилищното възпитание са доста по-напред от тези в училищното", каза още Дамянова. "Вярно е, че има една много стара програма – от средата на 90-те години, която е абсолютно неадекватна на съвремието. След това обаче се изработи ново образователно изискване, по което работят по-иновативните учителите, които са и по-добре квалифицирани", добави тя.

Министерството на образованието предвижда в новия проектозакон и обучение и квалификации на учители. „Няма как да искаме от учителите да работят по нови програми, без да им помогнем те да се запознаят с тях", отбеляза Милена Дамянова. 

В бюджета за следващата година са заложени 30 милиона лв. за строеж на детски градини и допълнителни места, което може да доведе до по-малък брой на децата в групите, което е голям проблем в държавните ясли и детски градини. „Не може в една група да има 35 деца и да искаме оптимално качество“, смята Милена Дамянова. Тя обаче не уточни какъв трябва да е оптималният брой на децата в една група.

В новия закон кооперативите могат да съществуват по начина, по който са били досега, но така няма да получат финансиране. Единствено това ще е възможно, ако родителският кооператив се регистрира като юридическо дружество с нестопанска цел или сключи договор с частна градина, като се превърне в неин филиал. Това ще стане възможно от 2016 г., когато и частните градини ще получават финансиране от държавата, а тяхната мотивация да приемат кооперативи като филиал ще са още допълнително отпуснати средства от държавата.

„Това ще балансира разпределението на местата, защото в момента таксите в тези градини са високи и много хора не могат да си позволят да се възползват от тях, въпреки че материалната база е по-добра и децата в групи са по-малко“, отбеляза Дамянова. Според нея частните детски градини няма да вземат пари от родителите за тези дейности, които държавата покрива. Това автоматично ще намали таксите и те вече няма да бъдат непосилни за тези родители.

Подобно решение ще бъде добро и за учителите в детските кооперативи, които ще получават диференцирано заплащане и придобивки, от които се възползват техните колеги от едно училище. По този начин ще има и регламентирана отговорност, която ще носят преподавателите и директорът на съответното учебно заведение, сямата зам.-министърът.

Тя каза още, че законопроектът включва родителите като участници в образователния процес. 

Родителите, избрали за децата си алтернативната форма на обучение - кооперативите, виждат в новия законопроект опасно вмешателство на държавата в начина, по който се опитват да отглеждат децата си. Милена Дамянова обясни, че от срещите с тези хора е останала с впечатление, че една част от тях са избрали кооперативът, поради липса на места в детските градини за съответната възраст, но от друга, лично го тълкува и като недоверие в образователната система. "Целите на министерството са същите, каквито са и на родителите от кооперативите",  опита се да успокои нараснолото напрежение Милена Дамянова.Оставало само да се намери формата.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?