24 Април 2024 г. Сряда

Бебета в парламента: За мен бюджет няма, да му мисли мама!

2012-12-06 14:56:45
Майки с малки деца се събраха на протест пред Народното събрание заради замразяването на обезщетението за отглеждане на малко дете и размера на детските надбавки през следващата година.  

Десетина майки влязоха с децата си в парламента. Те бяха допуснати в сградата, след като независимият депутат Георги Терзийски призова председателя на парламента Цецка Цачева от парламентарната трибуна да се разпореди да пуснат протестиращите в Народното събрание.

 

Майките се срещнаха с представители на Коалиция за България, а след това и с председателя на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова и заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Техните искания са да се увеличи обезщетението за отглеждане на малко дете и детските добавки. Според Бюджет 2013 обезщетението за гледане на дете от една до двегодишна възраст няма да се промени и ще остане 240 лева. 

Минималната работна заплата става 310 лева, прагът на бедността е 241 лева, а майчинството е под прага на бедността, посочиха майките. За мен бюджет няма", "Да му мисли мама". 

Една от майките, чието дете е болно от церебрална парализа и е навършило 18 години, заяви, че държавата абдикира от грижата си за тези деца и родителите, които са решили да отглеждат децата си с увреждания, а не да ги оставят в дом, нямат никаква помощ, предаде БТА. 

Председателят на социалната комисия Светлана Ангелова обясни, че всяка година от държавния бюджет се отделят над 1 милиард лева за децата. 

За следващата година ще бъдат отпуснати и 80 милиона лева за изграждане на общностни центрове и допълнително 30 милиона лева са предназначени за подобряване на условията в съществуващите 
детски градини и изграждане на нови 15 детски заведения, подчерта тя. 

Тези пари ще бъдат дадени целево на общините, които имат нужда. 

По думите й социалните услуги за деца с увреждания са се увеличили двойно от 2009 г. досега. Димитър Главчев коментира, че състоянието, в което са майките, не е заради ГЕРБ. Той посочи, че най-голямото перо в бюджета са социалните разходи и се търси баланс. 

Междувременно парламентът реши окончателно детските надбавки да останат 35 лева, като прие на второ четене на текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2013 г.

От Коалиция за България предлагаха детските надбавки да бъдат увеличени на 50 лева, а ДПС искаха да станат 40 лева. Предложенията обаче бяха отхвърлени.

Еднократната помощ при раждане на първо дете през 2013 г. ще е 250 лв., за второ дете - 600 лв., за трето и всяко следващо дете - 200 лв.

Парламентът прие окончателно на второ четене Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. 
Дебатите по приемането му продължиха близо девет часа през вчерашния и днешния ден.

Продължаваме да смятаме, че е по-добре да бъде дадена възможност да се изградят достатъчно детски градини, за да могат майките да се върнат на работа, а не да разчитат на минималната работна заплата, колкото и да е нейният размер, заяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов по повод протеста на майките.

По думите му бюджетът за следващата година е реалистичен и изпълним. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати