26 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата днес

2012-11-20 05:40:28

Президентът Петър Стоянов (1997-2002) вероятно ще е конституционният съдия, който ще заеме овакантеното място на Венета Марковска, съобщава "24 часа". Очаква се днес кандидатурата му да бъде официално издигната от СДС.

Бойко Борисов обеща публично гласовете на ГЕРБ за синия претендент, който и да е той. За това се договорили премиерът и лидерът на СДС Емил Кабаиванов. Така изборът става гарантиран. Стоянов е юрист, безспорен авторитет, с добра международна кариера.

В интервю за "Труд" Румен Петков, депутат от "Коалиция за България", споделя своята позиция, че по казуса "Марковска" президентът Росен Плевнелиев е употребен по много груб начин, създавайки опасен прецедент с поведението си. "Действията на президента нанесоха тежък удар по държавносттта."че следващото управление не може да бъде еднопартийно".

"Можете да стоите и да ме питате каквото си поискате и да го излъчите в пълния му обем. По-голяма прозрачност, по-голяма свобода на словото от това няма. Какво да направя повече?", попита риторично премиерът Бойко Борисов в отговор на репортерски въпрос как ще коментира критиките за наличие на медиен монопол и цензура в България. "Върху кого от вас има цензура? Кой от вас е получил указание да не ми зададе някакъв въпрос или да ми зададе - точно обратното е!" Както "Труд" писа в средата на октомври, еврокомисарят по телекомуникациите и вицепрезидент на Европейската комисия Нели Крус изпрати писмо на премиера. В него тя изрази загриженост за свободата и независимостта на медиите в страната.

"Сега" доизяснява: Борисов отчете пълна свобода на словото у нас". Премиерът се самоинтервюира и установи, че медиен монопол и цензура в България няма. Лекция що е то свобода на словото и има ли тя почва у нас бяха принудени да изслушат от премиера Бойко Борисов около 30-ина репортери, които зададоха въпроси не е ли притеснен премиер-министърът от критиките - от страна на Брюксел - за ограничаване свободата на словото у нас.

Пострадалите по време на възродителния процес мюсюлмани да получат добавки към пенсиите си, поискаха от ДПС. За тази цел депутатите на Ахмед Доган внесоха проект за промени в Закона за политическата и гражданската реабилитация на репресираните лица.

"Сега пострадалите от възродителния процес не получават такива добавки, въпреки че фигурират сред изброените в закона категории репресирани", обясни пред "Сега" един от вносителите на промените - Четин Казак. Той допусна, че най-вероятно става въпрос за техническа грешка или недоглеждане при приемането на закона. Депутати от управляващото мнозинство и от опозицията отказаха коментар, преди да се запознаят с проекта на ДПС.

Вариант за 3 цени на водата според потреблението предложи вчера зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев на конференция, информира "24 часа". "Средното количество, което човек ползва, е от 3 до 5 куб. м на месец. Ако сте в тази група, цената е една, ако сте много икономични - плащате под нея, а ако сте над 5 кубика на човек - повече", обясни Симидчиев. Цената трябвало да се обвърже с прага на поносимост - 4% от средномесечния доход на едно домакинство. "В София той е най-голям, затова е логично и наказанието и стимулът да са най-големи", каза зам.-министърът. Преди време екоминистърът Нона Караджова първа предложи идеята за въвеждане на различни тарифи според това колко харчат потребителите. Тя даде за пример Израел, където системата работела успешно.

Предвижда се предоставянето и на "водни" помощи за социално слабите, съобщи вчера министър Караджова. Те ще се дават на принципа на отпусканите сега енергийни помощи за отопление на 
бедни семейства.

Евродиректива дава право на всеки гражданин на ЕС да избира свободно в коя болница да се лекува, пише "24 часа". Тя трябва да влезе в сила най-късно през октомври 2013 г. За българите обаче има две сериозни затруднения - сумата за лечението първо трябва да се плати, а после да се чака възстановяване на разходите от НЗОК. Те се покриват само до размера на сумата, която касата дава за същата манипулация у нас. Тъй като клиничните пътеки у нас са сред най-евтините в Европа, на практика за всяка терапия ще се доплаща. Има и диагнози, за които НЗОК поема всички разходи.

Директорът на "Пирогов" проф. Димитър Раденовски е погазил Закона за обществените поръчки (ЗОП) и без основание е платил 16 641 лв. за отпечатването на ваучери за храна и още 693 410 лв.,колкото е тяхната номинална стойност. Това е едно от многото нарушения, които Агенцията за държавна финансова инспекция откри по време на проверката си в института от 26 юни до 19 октомври, съобщава "Труд". "Телеграф"Нарушения за 2,4 млн. лв. в "Пирогов".

"168 часа" предполага, че трето лоби в Синода ще реши кой да е патриарх. Митрополитите Неофит, Гавриил и Дометиан в съюз - искат кандидатът да прилича на блаженопочиващия Максим. Според духовници към новата формация щял да се присъедини и Американският митрополит Йосиф. Подкрепа се очаквала и от Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, след като излезе от болницата в Аризона. Предполага се, че към тази група ще се присъедини и митрополит Николай, като приключи 40-дневното си мълчание.

За "Стандарт" отец Висарион, първи епитроп в Зографския манастир в Атон, казва: "Смятам, че всичко, което става в църквата, е резултат от нашето духовно състояние - на всички без изключение. Всяко паство заслужава своя пастир. Вярата не търпи компромиси. Бъдещият патриарх трябва да има любов и да се стреми да преподава истината на хората."

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати