2 Май 2024 г. Четвъртък

Галъп: Ако БСП спечели изборите, идва експертно правителство

2012-11-19 19:57:25

Ако БСП набере най-много подкрепа на предстоящите парламентарни избори, най-вероятно ще се стигне до съставянето на експертно правителство.

Това прогнозира социологът Андрей Райчев пред ТВ+, коментирайки проучване на агенция „Галъп Интернешънъл”, според което разликата между двете основни политически партии ГЕРБ и БСП вече е само 3 % в полза на управляващите.

Според данните от проучването, направено през ноември, ако изборите бяха днес, за ГЕРБ ще гласуват 23%, за БСП -  20%.

През ноември 2009 г. разликата между двете партии е била 31% в полза на ГЕРБ. Следващите партии с реални шансове за влизане в следващото НС са ДПС с 6% и "България на гражданите" с 5% доверие.

В последните 3 години БСП бавно успя да изкачи стъпалата до втора, претендираща за първа, политическа сила, показват социологическите проучвания. Въпреки това според Андрей Райчев не може да се говори за сигурна победа на червените.

"БСП набира почти максимума си. Не ми се вярва да увеличи подкрепата си. България просто няма толкова леви, за да набере повече от 25 % примерно, докато ГЕРБ устойчиво спада – не много, не рязко, не с някакви драматични, но с процент, процент, процент, и се е докарал до 3 % разлика", коментира Райчев.

Ако до преди 3 години коалиция между БСП и ГЕРБ беше напълно възможна, то сега за това и дума не може да става, допълни социологът.

"При Сергей Станишев това е абсолютно невъзможно. Една от причините Станишев да е толкова успешен е, че той е най-антиборисовото същество в страната. Той не допуска никакъв компромис по въпроса",добави Райчев.

Данните на „Галъп” сочат, че в личната борба между Борисов и Станишев одобрението към настоящия премиер е с едва 5 % повече. Въпреки това Бойко Борисов е с най-високия рейтинг за министър-председател през последните 12 години.
 
"Ако го сравним обаче с Иван Костов, рейтингът му беше така… стремително надолу. И година преди изборите той му беше като Самарското знаме, надупчен просто. Сакскобургготски – малко по-плавно слезе, но слезе. Станишев като премиер не сподели тази съдба, защото той си беше нисък по рейтинг от самото начало", заяви още Райчев.

Шест месеца преди парламентарните избори данните на социолозите сочат, че другите сигурни партии, които влизат в следващия парламент, са ДПС и България на гражданите. Неясно остава състоянието на сините. Според Андрей Райчев те могат да станат част от 42-рото Народно събрание само ако се обединят . Подобно е положението и при националистите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати